USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Україна змогла перехопити ініціативу на одній із ділянок фронту завдяки операції в Курській області, – ISW

РФ мусила передислокувати деякі сили і засоби на ділянку, де українські війська розпочали атаку
Схема наступу України на Курську область РФ
Схема наступу України на Курську область РФ станом на 11 серпня
Джерело: Institute for the Study of War (ISW)

Операція України в Курській області дозволила українським військам принаймні тимчасово захопити ініціативу на полі бою на одній із ділянок лінії фронту. Про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

"Українська операція в Курській області змусила Кремль і російське військове командування відреагувати і передислокувати сили і засоби на ділянку, де українські війська розпочали атаку. Проте Росія досі намагається перешкодити українським силам накопичувати живу силу та техніку для майбутніх контрнаступальних операцій", – зазначається в повідомленні.

Також уточнюється, що українська операція в Курській області та подальші можливі українські вторгнення через кордон змушують Кремль і російське військове командування прийняти рішення про те, чи розглядати міжнародний кордон протяжністю тисячу кілометрів із північно-східною Україною як законну лінію фронту, яку Росія повинна захищати замість, а не як неактивну ділянку фронту, як вони ставилися до нього з осені 2022 року.

Крім того, експерти ISW додають, що Росія витратила значні ресурси на будівництво укріплень вздовж міжнародної прикордонної зони, але не виділила живої сили та техніки для значного укомплектування та захисту цих укріплень.

"Укомплектованих та обладнаних прикордонних укріплень виявилося недостатньо, щоб запобігти українським досягненням на початку українського вторгнення в Курську область, і російське військове командування, ймовірно, дійде висновку, що для ефективного посилення укріплених позицій на міжнародному кордоні знадобляться подальші зобов’язання щодо живої сили та техніки, щоб запобігти можливим майбутнім українським вторгненням через кордон і стримати більш масштабні українські вторгнення в довгостроковій перспективі", – додали аналітики.

Операція в Курській області

6 серпня стало відомо, що українська армія увійшла в Курську область. Попередньо відомо, що в операції можуть брати участь близько 10 тисяч українських військових і десятки одиниць важкої техніки.

За декілька днів українським бійцям вдалося просунутися в глиб регіону на кілька десятків кілометрів.

9 серпня з’явилося відео, що ЗСУ контролюють місто Суджа, де розташована газорозподільна станція, через яку Росія прокачує газ до Європи.

Українська влада наступ на Курську область не коментує.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції