USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна збере факти про злочини проти українців, історично заселених у регіонах РФ, – указ президента

Кабміну доручено розробити план дій зі збереження національної ідентичності українців у РФ, зокрема на історично населених ними землях
Зеленський підписав
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про історично населені українцями території в межах сучасних Краснодарського краю, Бєлгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей РФ. Про це йдеться на сайті глави держави.

У документі наголошується, що Росія впродовж століть систематично чинила та продовжує чинити дії, спрямовані на знищення національної ідентичності, пригноблення українців, порушення їхніх прав і свобод, зокрема на історично населених землях на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині.

Крім того, Москва порушує права українців на освіту українською мовою та її вільне використання, громадянські, соціальні, культурні та релігійні права, право доступу до україномовних ЗМІ, йдеться в документі.

На підставі Конституції України Зеленський доручив Кабміну розробити план дій зі збереження національної ідентичності українців у РФ, зокрема на історично населених ними землях (на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині).

Також Україна збере факти і свідчення про злочини, скоєні проти українців, які проживають (проживали) на територіях Росії, історично населених етнічними українцями, про політику примусової русифікації, політичні репресії та депортації щодо українців, відновлення та збереження історичної пам'яті.

Нагадаємо, про підписання цього указу Зеленський повідомив сьогодні під час привітання українців із Днем Соборності.

"Ми маємо сьогодні робити кроки не тільки для зміцнення соборності України та нашого народу, а й дії для соборності прав і свобод, правди про українців, правди про нас і правди про нашу історію. Заради цієї мети сьогодні мною підписано указ "Про історично населені українцями території РФ", – сказав він.

У тому ж зверненні президент заявив, що вносить до Верховної Ради законопроєкт про множинне громадянство.

Читайте також:
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених