USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Україна завершила реструктуризацію єврооблігацій і скоротила держборг

Держборг України скоротився на близько 9 млрд доларів
Євробонди

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Україна завершила операції з реструктуризації боргу та проведення розрахунків за 13 серіями державних єврооблігацій та гарантованих державою єврооблігацій, які випустив "Укравтодор". Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

За даними відомства, процес реструктуризації включав обмін 13 серій державних єврооблігацій і однієї серії гарантованих державою єврооблігацій на суму близько 20,5 млрд доларів на вісім нових серій єврооблігацій із номінальною вартістю 15,2 млрд доларів.

Тож внаслідок угоди держборг України скоротився на близько 9 млрд доларів.

"Це означає номінальне зниження вартості боргу на 37% з першого дня дії угоди та зниження чистої наведеної вартості боргу на близько 60%", – пояснили в Мінфіні.

Разом з тим боргові виплати зменшуються на 93%, що призведе до економії 11,4 млрд доларів протягом наступних трьох років. А витрати на обслуговування і погашення боргу до 2033 року зменшаться на 77% – це дозволить заощадити загалом 22,8 млрд доларів.

"Тому критичні ресурси будуть спрямовані на безпеку та оборону", – додав урядовий уповноважений із питань управління державним боргом Юрій Буца. 

Це одне із найбільших списань боргу у нещодавніх реструктуризаціях суверенного боргу України, наголосили у відомстві.

Новини за темою: Україна домовилася з власниками єврооблігацій про відстрочку виплат за зовнішнім боргом

Передісторія

10 серпня 2022 року Україна одержала згоду власників 13 випусків її єврооблігацій на загальну суму, еквівалентну 22,6 млрд доларів, а також двох випусків єврооблігацій під держгарантії приблизно на 1,5 млрд доларів на відтермінування виплат відсотків і основної суми боргу за ними на 24 місяці. Тоді реструктуризація не передбачала списання боргу.

Ринок із середини весни 2024 року очікував пропозиції Мінфіну про нову реструктуризацію комерційного боргу за єврооблігаціями. Також їхні власники сформували спеціальний комітет напередодні майбутніх переговорів.

А в червні Міністерство фінансів України продовжило переговори про реструктуризацію з власниками єврооблігацій, зокрема про часткове списання боргу.

Читайте також:
Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ
Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги
Програма EFF: Україна домовилася з МВФ про новий транш на понад мільярд доларів Програма EFF: Україна домовилася з МВФ про новий транш на понад мільярд доларів
Україна підтвердила свою участь у Євробаченні-2025 Україна підтвердила свою участь у Євробаченні-2025