USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Україна вироблятиме ядерне паливо, яке замінить російське на європейському ринку, – Галущенко

На створення власної лінії з виробництва ядерного палива "Енергоатом" планує вийти за три роки
Хмельницька атомна електростанція
Джерело: wikipedia

Україна хоче запустити виробництво ядерного палива для вітчизняних атомних енергоблоків, а потім і для експорту в інші країни, зокрема європейські. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко, передає пресслужба Міненерго.

Як розповів чиновник, у Європі на сьогодні працюють 17 блоків ВВЕР-440, які поки що не мають альтернативи російському паливу.

Україна своєю чергою розпочала виробництво складових частин паливних блоків ВВЕР-1000, а згодом почне виробництво палива і для блоків ВВЕР-440. За словами Галущенка, цей проєкт реалізується НАЕК "Енергоатом" у рамках співпраці з американською компанією Westinghouse.

"На жаль, багато європейських країн залишаються залежними від російських ядерних технологій. В той же час Україна, відмовившись від російського ядерного палива, перевела свої атомні енергоблоки на ядерне паливо американського виробника Westinghouse. Здійснити такий перехід також виявили бажання Чехія, Словаччина, Фінляндія, Болгарія. І в перспективі Україна може стати постачальником ядерного палива для цих країн", – сказав глава Міненерго.

При цьому зазначив, що 2023 року планується завершити ліцензування і вийти на промислове виробництво хвостовиків, а 2024 року – на промислове виробництво головок для паливних касет. Ці компоненти будуть використовуватися для виробництва ядерного палива для потреб "Енергоатома" на підприємстві Westinghouse у місті Вестерос у Швеції.

Президент НАЕК "Енергоатом" зі свого боку розповів, що за планом на створення власної лінії з виробництва ядерного палива компанія планує вийти через три роки.

Раніше

Наприкінці лютого стало відомо, що Європейська комісія не буде накладати обмеження на російський ядерний сектор або його представників у 10-му пакеті санкцій.

Проти санкцій щодо ядерного сектору РФ категорично виступила Угорщина, аргументувавши це тим, що її атомна електростанція, яка виробляє 50% електроенергії в країні, належить "Росатому".

Читайте також:
Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі
Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський Не виключено, що Росія може атакувати атомні електростанції в Україні, – Зеленський
У У "Центренерго" відбувається не корупція, а мародерство – ексчлен Наглядової ради підприємства
Данія цілком може отримувати паливо російського виробництва для своєї авіації, - ЗМІ Данія цілком може отримувати паливо російського виробництва для своєї авіації, - ЗМІ