USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна вилучить у Росії понад 800 одиниць рухомого майна, серед яких є МІГи

7 МіГ-25 ЗС РФ у неробочому стані підуть на запчастини до українських бойових літаків
російський МІГ
Російський МІГ
Джерело: відкриті джерела

Кабінет Міністрів України на засіданні 6 жовтня схвалив проєкт указу президента про введення в дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо примусового вилучення майна держави-агресора та її резидентів. Проєкт документа передбачає конфіскацію понад 800 одиниць рухомого майна, повідомили в пресслужбі Міністерства економіки. 

"Рухоме майно – вагони, вантажівки, спеціальна техніка – працюватиме на економіку України чи посилюватиме обороноздатність нашої держави на фронті", – сказала перша віцепрем’єрміністр економіки Юлія Свириденко.

Згідно зі схваленим урядом проєкту указу глави держави пропонується, зокрема, вилучити:

  • близько 500 вагонів, піввагонів, платформ, цистерн та ін.;
  • нафтоналивний танкер;
  • понад 300 вантажних і легкових автомобілів;
  • автоцистерни;
  • будівельну техніку;
  • авіаційні двигуни.

Також вилучать 7 МіГ-25 ЗС РФ у неробочому стані, що підуть на запчастини до українських бойових літаків.

Новини за темою: Росіяни атакують Україну модернізованими дронами: Чому це стало проблемою та які шляхи її вирішення

Що це за Закон?

Згідно з законом "Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів" примусове вилучення в Україні об’єктів права власності РФ та її резидентів здійснюється без будь-якої компенсації чи відшкодування.

Рішення про примусове вилучення ухвалює Рада національної безпеки та оборони України та вводиться в дію указом президента. Проєкт відповідного рішення вноситься урядом. Протягом шести місяців після скасування чи завершення воєнного стану указ президента про примусове вилучення має затвердити Верховна Рада, ухваливши відповідний закон.

Відзначимо, у серпні детективи Бюро економічної безпеки України склали повідомлення про підозру громадянину РФ та Ізраїлю, відомому російському бізнесмену, колишньому власнику українського банку. Про це інформує пресслужба БЕБ.

Йдеться про підсанкційного олігарха Михайла Фрідмана. Саме йому належав український "Альфа-Банк", який пізніше перейменувався в "Сенс Банк" і був націоналізований.

Деталі схеми

Фрідман підозрюється в легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом, а саме 1,2 млн доларів та 1,93 млн євро (в еквіваленті близько 100 млн гривень, - ред.), вчиненої організованою групою осіб та умисному ухиленні від сплати податків у розмірі 18 млн гривень службовими особами акціонерного товариства – банку, вчиненого організованою групою.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням