USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Російському мільярдеру Фрідману оголошено підозру за відмивання 100 млн гривень

Кошти олігарх відмив через український "Альфа-Банк"
Фрідман Михайло
Михайло Фрідман
Джерело: відкриті джерела

Детективи Бюро економічної безпеки України склали повідомлення про підозру громадянину РФ та Ізраїлю, відомому російському бізнесмену, колишньому власнику українського банку. Про це інформує пресслужба БЕБ.

Йдеться про підсанкційного олігарха Михайла Фрідмана. Саме йому належав український "Альфа-Банк", який пізніше перейменувався в "Сенс Банк" і був націоналізований.

Деталі схеми

Фрідман підозрюється в легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом, а саме 1,2 млн доларів США та 1,93 млн євро (в еквіваленті близько 100 млн гривень), вчиненої організованою групою осіб та умисному ухиленні від сплати податків у розмірі 18 млн гривень службовими особами акціонерного товариства – банку, вчиненого організованою групою.

На початку червня цього року БЕБ арештувало 738 об’єктів нерухомості (квартири, торгові центри, земельні ділянки, житлові будинки), які перебувають у власності банку.

Російський бізнесмен був власником опосередкованої частки українського банку. Володів понад 30% його статутного капіталу через кіпрську офшорну компанію.

Український банк, його материнський банк у РФ та офшорна компанія пов’язані між собою єдиними бенефіціарними власниками, серед яких і російський бізнесмен.

"Він разом з компаньйонами-росіянами напередодні та упродовж збройної агресії РФ проти України здійснили фіктивні правочини та фінансові операції для легалізації (відмивання) активів згаданих компаній на загальну суму понад 1 млрд гривень та їх подальшого виведення з банківської системи в Україні.

Метою таких дій було уникнення можливих негативних наслідків у вигляді накладення санкцій та/або застосування заходів примусового вилучення прав власності, передбачених Законом України "Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності РФ та її резидентів", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України 21 липня ухвалив рішення про націоналізацію Sense Bank (колишній "Альфа-Банк", – ред.). Уряд придбав у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб акції банку у повному обсязі за 1 гривню.

Читайте також:
Масштабні обшуки: Чотири виробники підозрюються у збуті нелегальних сигарет Масштабні обшуки: Чотири виробники підозрюються у збуті нелегальних сигарет
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків