USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Справа "Сенс Банку": До націоналізації установи російські олігархи намагалися вивести мільярдні активи

Щоб приховати сліди оборудки, російські власники планували довести банк до штучного банкрутства
Сенс банк

"Сенс Банк"

Джерело: відкриті джерела

Правоохоронці заявили про викриття схеми виведення за кордон активів одного з найбільших українських банків, власниками якого донедавна були російські олігархи. Мільярдери, ймовірно, планували довести банк до штучного банкрутства, повідомили в пресслужбах Офісу генерального прокурора та Служба безпеки України.

І хоча правоохоронці не вказують назву фінустанови, проте ЗМІ зазначають, що йдеться саме про "Сенс Банк", який нещодавно перейшов у власність держави.

"За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення Росії власники банку почали шукати шляхи протиправного виведення активів, побоюючись застосування проти них санкцій. Вони планували переоформити власну частку в управлінні фінустановою на підконтрольних людей і від їхнього імені вивести мільярдні капітали за межі України. Надалі, щоб приховати сліди оборудки, російські власники планували довести банк до штучного банкрутства, що створило б загрозу для стабільної роботи банківської системи держави", – кажуть правоохоронці.

Під час обшуків за адресами головного офісу банку та місць проживання його топменеджменту слідчі виявили документи з доказами незаконної діяльності.

Слідчі відзначили, що, аби не допустити шкоду фінансовій стабільності України, Національний банк ухвалив рішення вивести системно важливий банк із ринку для подальшої передачі на користь держави.

Водночас в СБУ додали, що зараз розслідують спроби російських олігархів обійти економічні санкції РНБО та західних партнерів України. Відкрито кримінальне провадження, санкція статті передбачає від шести до восьми років ув'язнення з конфіскацією майна.

Що відомо про націоналізацію банку?

У Нацбанку уточнили, що кінцевими власниками "Сенс Банку" є громадянин Росії та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин Росії та Латвії Петро Авен і громадянин Росії Андрій Косогов. Вони перебувають під санкціями ЄС і багатьох інших країн за підтримку агресії проти України.

Кабінет міністрів України 21 липня підтримав дії НБУ й ухвалив постанову про виведення "Сенс Банку" із ринку та його націоналізацію.

Держава купила акції банку в повному обсязі за одну гривню. Тепер Міністерство фінансів буде органом управління державного "Сенс Банку". Права на його акції перекажуть на рахунок у цінних паперах в "Укрексімбанку".

Новини за темою: "Сенс Банк" офіційно став державним

В уряді пояснили, що "Сенс Банк" виводять із ринку "з урахуванням необхідності забезпечення стабільності банківської системи й захисту прав та інтересів вкладників та інших кредиторів банку".

Раніше люксембурзька компанія ABH Holdings S.A., мажоритарний акціонер "Сенс Банку", інформувала, що збирається судитися з Україною в міжнародних судах, якщо держава націоналізує банк без виплати компенсації.

Детальніше про те, чому раніше не вдавалося націоналізувати "Сенс Банк" та як відбувався процес націоналізації, читайте ТУТ.

Хто члени правління зараз?

Членами правління "Сенс Банку" після його націоналізації за поданням Міністерства фінансів стали Олена Зубченко, Олексій Шклярук, Інна Тютюн та Андрій Соколов, йдеться в інформації на сайті фінустанови.

Детальнішої інформації про них наразі немає, проте відомо, що Зубченко очолювала департамент фінансової політики Мінфіну. Шклярук, згідно з інформацією в LinkedIn, із 2016 року обіймав посаду члена правління "Агропросперіс Банку" і відповідав за напрям ризик-менеджменту, до цього працював у Credit Agriclole – також у сфері управління ризиками.

Соколов, за даними в LinkedIn, із кінця 2017 року працював у банку "Південний", зокрема з квітня 2020 року головою департаменту корпоративного бізнесу.

Тютюн, за інформацією в LinkedIn, із червня 2018 року була заступницею голови правління Української асоціації фінтех та інноваційних компаній, а раніше – заступницею голови правління Укргазбанку.

Новим головою наглядової ради "Сенс Банку" після його націоналізації за поданням Міністерства фінансів став ексголова представництва Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Шевкі Аджунер, який очолював кілька років тому наглядову раду "Укрзалізниці".

Згідно з інформацією на сайті банку, ще двома незалежними членами наглядової ради націоналізованого "Сенс Банку" стали керуючий партнер PwC Legal Україна Андрій Пронченко та Ростислав Дюк – голова правління Української асоціації фінтех та інноваційних компаній, заступниця якого Інна Тютюн увійшла до правління банку.

Представниками держави в наглядовій раді стали начальник відділу Мінфіну Андрій Свистун, який із травня до листопада минулого року входив до наглядової ради державного Укргазбанку, і секретар робочої групи з питання санкцій проти Росії Владислав Власюк, який має великий досвід роботи в Мін'юсті.

Крім того, після націоналізації сформували також нове правління "Сенс Банку". Його головою став Дмитро Кузьмін, який близько пів року очолював банк з іноземним капіталом "Універсал Банк" до продажу його наприкінці 2016 року групі ТАС Сергія Тігіпка. До цього він працював у "Райффайзен Банку Аваль", а ще раніше – у Сітібанку, де, зокрема, понад десять років був головним бухгалтером. Після 2020 року був незалежним членом наглядової ради AS PrivatBank.

Місце "Сенс Банку" серед банків країни

"Сенс Банк" за розміром активів (близько 3,4% від активів усієї банківської системи) посідає 11-те місце серед 65 діючих банків України.

Його націоналізували останніми днями за спеціально ухваленим законом як системно важливий банк із мажоритарними акціонерами з "Альфа-Груп", які потрапили під санкції.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів