USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Україна виходить із Європейського інституту омбудсмена. Що сталося?

Склалася дуже дивна ситуація, яка може перерости у ще більший скандал
Дмитро Лубінець

Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної ради з прав людини

Джерело: скріншот

Український омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що надіслав терміновий лист членам Європейського інституту омбудсмена про вихід із цього об’єднання. Про це він повідомив у себе на Facebook. 

Яка причина? 

За словами Лубінця, двох українських дітей, які перебували на території Австрії через збройну агресію РФ, "правозахисник Європейського інституту омбудсмана (ЄІО)" вивіз на територію Росії.

За інформацією ЗМІ, це зробив генеральний секретар ЄІО, член правління ЄІО та заступник омбудсмена Тіролю доктор Йозеф Зігеле. Владою Австрії розпочате офіційне розслідування щодо його дій. 

Важливе від Лубінця

"Зазначене є порушенням статей 49, 50 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, які забороняють здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території та покладають на окупаційну державу обов’язок вжити всіх необхідних заходів для полегшення процедури встановлення особи дітей та реєстрації їхніх сімейних зв’язків.

Вказані факти, а саме насильницька передача дітей однієї групи в іншу є однією з ознак геноциду відповідно до статті II Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року "Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього".

У ЄІО не відповіли

Не було ні внутрішнього розслідування, ні відповідних санкцій. Президент Інституту Драган Мілков проігнорував запити українського омбудсмена. 

Резюме від Лубінця

Вважаю, що подібні дії шкодять національним інтересам України, у той час, коли продовжується кривава повномасштабна війна. Наголошую, що повернення кожної депортованої дитини є надскладним процесом, який потребує титанічних зусиль та часу! Звернувся до колег, які є членами Інституту, розглянути можливість негайного виходу із Європейського інституту омбудсмена та засудити дії його керівництва.

В той самий час висловлюю подяку своїм колегам та друзям, які вийшли з ЄІО, омбудсмену Латвії Юрісу Янсонсу та омбудсмену Литви Еріці Леонайте за їхню однозначну позицію та швидку реакцію на вищезазначену ситуацію.

Раніше

Станом на ранок 4 лютого 2023 року 460 дітей загинули та понад 919 отримали поранення різного ступеню тяжкості через російське вторгнення на територію України. Тут деталі.

 

Читайте також:
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги