USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Україна в кілька разів збільшила виробництво зброї, але без західної допомоги і цього мало, – WP

Український ВПК має більший потенціал, однак нарощувати виробництво заважає низка причин, зокрема відсутність фінансування
танки зброя
Джерело: Мілітарний

Україна з початку російського вторгнення наростила виробництво зброї на території країни. Однак цього все одно не вистачає українській армії. Про це повідомляє The Washington Post.

Зазначається, що до початку повномасштабної війни в Україні зброя практично не вироблялася. Зараз же заводи випускають різні види снарядів, військову техніку, ракети та інші види зброї.

Як раніше заявляв міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, 90% дронів, що використовуються на фронті, були зроблені в Україні. Серед них – безпілотники дальньої дії і морські дрони.

Крім того, як пише WP, Україна виробляє власні міномети та артилерійські снаряди радянського зразка калібру 122 і 152 міліметри. Українські оборонні компанії також хочуть виробляти власні 155-міліметрові снаряди стандарту НАТО. Вони необхідні для артилерійських систем, які постачають західні союзники України.

Саме цих снарядів на фронті катастрофічно не вистачає. У коментарі виданню представник державної оборонної компанії "Укроборонпром" на умовах анонімності заявив, що виробництво розпочнеться не раніше "другої половини цього року".

WP зазначає, що вітчизняне виробництво не заповнює повною мірою потреби України у зброї. Однак через те, що, зокрема, пакет допомоги від США в розмірі 60 мільярдів доларів не ухвалено в Конгресі, виробництво зброї в Україні починає відігравати більш важливу роль, ніж будь-коли.

"На жаль, можу сказати, що без допомоги наших західних партнерів, наших друзів, зокрема зі США, ми не зможемо повною мірою забезпечити потреби Збройних сил України", – заявив директор Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України Максим Полів'яний.

Новини за темою: "Зброї буде більше": Шольц, Макрон і Туск провели зустріч, де обговорили допомогу Україні

Українські чиновники наголошують, що не можуть розкрити точні дані про своє виробництво з міркувань безпеки. Однак нарощувати виробництво українській промисловості заважає низка причин, зокрема відсутність фінансування.

Здатність України фінансувати вітчизняне виробництво озброєнь обмежена інвестиційним капіталом. Фінансова підтримка Заходу часто спрямовується на невійськові витрати. За словами чиновників, цього року Україна витратить близько 5 мільярдів доларів на внутрішнє виробництво озброєнь. Однак цього недостатньо.

Українські чиновники виступають за використання частини активів російського Центрального банку, заморожених Заходом. Їхній розмір становить приблизно 300 мільярдів доларів.

Нагадаємо, уряд України готує два нові механізми фінансової підтримки для виробників військово-промислового комплексу. Допомога буде розрахована і для великих компаній, і для стартапів.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна уклала вже п’ять договорів про спільне виробництво озброєння з провідними компаніями світу.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат