USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Україна та Польща провели переговори про деблокаду кордонів, закривати не збираються

Київ не обговорює з Варшавою закриття кордонів
КПП
Польща може заблокувати КПП "Медика - Шегині"
Джерело: відкриті джерела

Зі сторони України ніхто не веде переговори про закриття кордонів з Польщею. Про це сказав міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

"Ніхто з української сторони не веде переговори про закриття кордонів з Польщею. Для нас стабільно працюючий кордон – це питання виживання у війні з російським агресором. Ми з великою повагою ставимося до дружньої Польщі і запропонували конструктивні рішення, а також зробили кроки назустріч для зняття напруження на кордоні", – заявив Кубраков.

За його словами, зараз Україна очікує рішення з боку польського уряду, які не дозволять зайти ситуації у глухий кут. Адже, на думку Кубракова, рішення про закриття кордону для товарів – не вигідне нікому.

"Подібне рішення не буде вигідне нікому, окрім нашого спільного ворога", – уточнив він.

Переговори з поляками

Своєю чергою торговий представник України Тарас Качка заявив, що зустрівся з міністром розвитку та технологій Польщі Кшиштофом Гетьманом та міністром сільського господарства Чеславом Сєкерським. Переговори тривали чотири години.

"Ми змогли порозумітися і працюємо над конструктивним рішенням, як розблокувати кордон і врахувати інтереси фермерів Польщі та України. Це не просто, але можливо", – зазначив Качка.

За його словами, пропозиції прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо деблокади кордону є важливими для того, щоб побудувати взаєморозуміння.

"За всі чотири години переговорів опція закриття кордону не згадувалась. Як досить чітко сказав прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, – це було б дуже болючим рішенням для наших економік", – розповів торговий представник.

Він уточнив, що припинення торгівлі, яка в річних параметрах становить 11,7 млрд доларів, навіть на день – це надто болісно. І це не кажучи про транзит.

"Поки що без деталей, але конструктивне рішення можливе. Тому всіх заохочую повністю і уважно прочитати заяву Дональда Туска – з усіма елементами риторики та пунктуації. Новинні заголовки можуть ввести в оману. У цю хвилину як ніколи зберігатимемо спокій і наполегливо працюємо", – додав Качка.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Дональд Туск заявив, що представники Польщі та України ведуть перемовини щодо закриття кордону між країнами для торгівлі.

Нещодавно польські протестувальники тимчасово припинили блокування пункту пропуску "Устигул – Зосін" на кордоні з Україною з нагоди річниці повномасштабного вторгнення Росії. 

Однак вже цієї п’ятниці, 1 березня, польські перевізники планують відновити протести на кордоні з Україною. Перевізники з Люблінського та Підкарпатського воєводств знову хочуть заблокувати переходи в Гребенному, Дорогуську та Корчовій. Можливо, протест торкнеться і під’їзду до переходу в Медиці.

Також поляки анонсували протести на кордоні з Литвою. Акція протесту має розпочатися 1 березня о 10-й годині ранку. Протестувальники шукатимуть машини з українським зерном.

Читайте також:
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони
Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда