USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Польща та Україна можуть тимчасово закрити кордон для торгівлі товарами, – Туск

За словами польського прем'єра, тема закриття кордонів також буде підійматись під час його зустрічі з фермерами
Дональд Туск
Джерело: відкриті джерела

Представники Польщі та України ведуть перемовини щодо закриття кордону між країнами для торгівлі. Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, передає РАР.

За його словами, тема закриття кордонів також буде підійматись під час його зустрічі з фермерами. Він зауважив, що вже була спроба обмежити надходження сільськогосподарської продукції з України. Тобто щоб без мита могло входити стільки, скільки в середньому у 2022–2023 роках. Однак в Брюсселі Польща планує запропонувати, щоб референтним періодом були не 22–23 роки, а час до війни.

"Щоб ліміти були більш обмежувальними, тобто щоб вони не загрожували польським виробникам", – пояснив він.

За його словами, також ведуться переговори з українською стороною про "тимчасове закриття кордону для обміну товарами".

"Відомо, що це буде тимчасовим і взаємно болючим рішенням. Я готовий приймати навіть жорсткі рішення, коли йдеться про кордон з Україною, завжди за погодженням з Києвом, щоб не було зайвої напруги між Варшавою і Києвом, але ми повинні знайти рішення, яке буде довготривалим", – заявив Туск.

Нагадаємо, нещодавно польські протестувальники тимчасово припинили блокування пункту пропуску "Устигул – Зосін" на кордоні з Україною з нагоди річниці повномасштабного вторгнення Росії. 

Однак вже цієї п’ятниці, 1 березня, польські перевізники планують відновити протести на кордоні з Україною. Перевізники з Люблінського та Підкарпатського воєводств знову хочуть заблокувати переходи в Гребенному, Дорогуську та Корчовій. Можливо, протест торкнеться і під’їзду до переходу в Медиці.

Також поляки анонсували протести на кордоні з Литвою. Акція протесту має розпочатися 1 березня о 10-й годині ранку. Протестувальники шукатимуть машини з українським зерном.

Читайте також:
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців