USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

"Лютий. Рік незламності". Пресконференція Зеленського до річниці вторгнення. Як це було

12 місяців тому РФ розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, проте це тільки додало українцям сили духу та відваги
Зеленський
Володимир Зеленський
Джерело: Офіс Президента

Вранці 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Для наземного наступу на північні регіони нашої країни РФ використала територію Білорусі. Відтоді Україна чинить запеклий опір. За даними Генштабу ЗСУ, Росія за рік випустила майже п'ять тисяч ракет по території України.

Сьогодні, у річницю російської повномасштабної агресії, президент України Володимир Зеленський дав пресконференцію "Лютий. Рік незламності".

Текстова онлайн-трансляція

– Є військові кроки, ми до них готуємось, ми готові морально, ми готуємось технічно. Зброєю, посиленням, формуванням бригад, формуванням бригад наступу різної категорії і різного характеру, відправляємо людей на навчання не тільки в Україні, а і на майданчиках інших держав, тому що зброя іншого зразку і ми повинні бути готові. Далі будуть відповідні справедливі деокупаційні кроки і дай Бог нам, щоб вони були вдалі.

– Зеленський заявив, що планує зустрітися з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Він вважає, що це піде на користь обом державам. 

– Якщо США припинять підтримку України, то вони "втратять НАТО, втратить лідерські позиції у світі".

Якщо Україна програє, то Росія піде війною на країни НАТО, до Прибалтики, і США тоді доведеться відправляти своїх солдатів на війну.

– Зеленський вважає, що Росія може напасти ще на якусь країну, навіть члена НАТО. 

Чому? Бо Путіну треба показувати успіх на полі бою. В Україні йому цього не вдасться, він шукає ті країни, де є слабкі місця. Молдова – приклад.

– Між Україною та Ізраїлем почалося покращення відносин. 

– Ніхто не зміг посадити Путіна за стіл переговорів до повномасштабного вторгнення. А тепер ми не можемо. Там уже не та людина, нема з ким говорити.

– Зеленський про дипломатію з Росією: 

"Будь-ласка, поважайте наше право жити на нашій землі, вийдіть з нашої території, припиніть нас бомбити, припиніть вбивати цивільне населення, припиніть вбивати всю нашу інфраструктуру, енергетику, питну воду, припиніть бомбардування міст, сіл і вбивати тварин, палити ліси. Ось все це ви припиняєте, і тоді ми вам скажемо, в якому форматі ми будемо дипломатично ставити крапку".

– Мені все одно, що буде з Росією після перемоги України. 

Вони мають свою державу і вони повинні думати про свою державу. Якби вони думали про свою країну, не було б війни. Якби вони просто думали про свою свободу слова, демократію, економічні реформи, щоб вони не були жебраками, щоб вони не мали рабства і так далі – вони були б багатою державою.

– Володимир Зеленський про найстрашніший момент війни: "Напевно, Буча. Те, що я побачив у момент, коли її деокупували, – було дуже страшно. Ми побачили, що диявол не десь, а на землі".

– Ми не можемо сісти за стіл переговорів після всього, що скоїла РФ. Вийдіть з нашої території, припиніть обстріли міст та цивільних, і тоді ми вам скажемо, в якому форматі ми будемо дипломатично ставити крапку.

– Ми не маємо доступу. Для нас дуже важливо побачити стан, у якому наші хлопці у полоні. Там були тортури. МКЧХ не зміг досягти доступу, вони не були наполегливими. Наполегливими були ми.

– Зеленський про ізоляцію Росії: Наше завдання зібрати всіх, щоб ізолювати одних. 

– Те, що Китай почав говорити про Україну, – вже дуже непогано. Але важливо, що йде за словами і кроки. Важливо, що Китай говорить про нас.

– Якщо партнери витримають усі свої слова та терміни, на нас неминуче чекає перемога. 

– Ми працюємо над створенням трибуналу та механізмом компенсації збитків, завданих Росією. 

– Я хотів би зробити саміт країн Латинської Америки та України, – Зеленський

– Невже треба обов'язково війна і втрати, війна і катування, війна і зґвалтування, невже потрібно, щоб це прийшло в кожну домівку світу, щоб люди вже розуміли наслідки цієї війни? 

– Я не думаю теоретично, як можуть відбутися переговори. Ми презентували нашу "Формулу миру" на G20. Хоча хочеться, звичайно, щоб було нарешті вже G19, – Зеленський

– "Я дійсно вважаю, що якщо кожен із нас і наші партнери залишатимуться міцним кулаком. Якщо всі ми зробимо свою важливу домашню роботу, то на нас неминуче чекає Перемога", – заявив Володимир Зеленський.  

Читайте також:
Зеленський звільнив Майбоженка з посади голови Броварської РДА Зеленський звільнив Майбоженка з посади голови Броварської РДА
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну