USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Україна повернула близько 45% власних територій, – Держдеп США

За словами представника відомства, країна вже досягла неймовірних успіхів у поверненні територій, які Росія тимчасово окупувала
ЗСУ

Захисники України

Джерело: відкриті джерела

Україна повернула близько 45% власних територій, тимчасово окупованих росіянами, якщо при цьому враховувати Кримський півострів. Таку оцінку озвучив речник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Метью Міллер.

"Якщо рахувати включно з Кримом, то Україна повернула близько 45% своєї території", – сказав представник зовнішньополітичного відомства США у відповідь на прохання уточнити заяву держсекретаря Ентоні Блінкена з цього приводу.

Водночас Міллер повідомив, що в контексті відвоювання захоплених збройним шляхом українських територій після 2014 року без урахування Криму ЗСУ визволили близько 61% раніше захоплених росіянами територій.

"Україна вже досягла неймовірних успіхів у поверненні територій, які Росія тимчасово окупувала", – зауважив представник Держдепу.

Напередодні держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна повернула близько 50% тимчасово окупованих земель.

Що потрібно розміновувати

За даними уряду, третина України станом на березень 2023 року потенційно забруднена. Найскладніша ситуація у регіонах, де вели або тривають активні бойові дії, та регіонах, звільнених від російської окупації.

Перша віцепрем'єрка – міністерка економіки України Юлія Свириденко наголосила, що першочергово потрібно розміновувати сільгоспземлі, а також території регіонів, які забруднені через ракетні удари.

У цілому згідно з планом першочергового розмінування планується обстежити та розмінувати 470 тис. 854 га земель сільськогосподарського призначення. Це – Дніпропетровська, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Запорізька, Херсонська, Чернігівська, Черкаська області.

Розмінування територій, яке затягнеться на багато десятків років

Експерти зазначають, що українців навчатимуть розмінування територій під керівництвом експертів MAG. Але з огляду на те, що в деяких районах конфлікт триває вже майже десять років, це буде кропіткий і смертоносний процес, який займе багато років.

Під час розмінування територій щоденно гинуть сапери.

Новини за темою: В Україні вироблятимуть техніку та обладнання для розмінування

"Це – понад 174 тисячі квадратних кілометрів звільнених міст. Щодня гинуть піротехніки, щодня отримують поранення, щодня вони працюють із військовими. Ця категорія людей – рятувальників, яка заходить на деокуповані території одразу після військових для того, щоб забезпечити життєдіяльність. Близько 20% від загальної кількості загиблих наших рятувальників – це саме піротехніки. І близько 40% – це поранені піротехніки від загальної кількості поранених наших колег", – пояснив голова ДСНС Сергій Крук.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку