USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна повернула близько 45% власних територій, – Держдеп США

За словами представника відомства, країна вже досягла неймовірних успіхів у поверненні територій, які Росія тимчасово окупувала
ЗСУ

Захисники України

Джерело: відкриті джерела

Україна повернула близько 45% власних територій, тимчасово окупованих росіянами, якщо при цьому враховувати Кримський півострів. Таку оцінку озвучив речник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Метью Міллер.

"Якщо рахувати включно з Кримом, то Україна повернула близько 45% своєї території", – сказав представник зовнішньополітичного відомства США у відповідь на прохання уточнити заяву держсекретаря Ентоні Блінкена з цього приводу.

Водночас Міллер повідомив, що в контексті відвоювання захоплених збройним шляхом українських територій після 2014 року без урахування Криму ЗСУ визволили близько 61% раніше захоплених росіянами територій.

"Україна вже досягла неймовірних успіхів у поверненні територій, які Росія тимчасово окупувала", – зауважив представник Держдепу.

Напередодні держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна повернула близько 50% тимчасово окупованих земель.

Що потрібно розміновувати

За даними уряду, третина України станом на березень 2023 року потенційно забруднена. Найскладніша ситуація у регіонах, де вели або тривають активні бойові дії, та регіонах, звільнених від російської окупації.

Перша віцепрем'єрка – міністерка економіки України Юлія Свириденко наголосила, що першочергово потрібно розміновувати сільгоспземлі, а також території регіонів, які забруднені через ракетні удари.

У цілому згідно з планом першочергового розмінування планується обстежити та розмінувати 470 тис. 854 га земель сільськогосподарського призначення. Це – Дніпропетровська, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Запорізька, Херсонська, Чернігівська, Черкаська області.

Розмінування територій, яке затягнеться на багато десятків років

Експерти зазначають, що українців навчатимуть розмінування територій під керівництвом експертів MAG. Але з огляду на те, що в деяких районах конфлікт триває вже майже десять років, це буде кропіткий і смертоносний процес, який займе багато років.

Під час розмінування територій щоденно гинуть сапери.

Новини за темою: В Україні вироблятимуть техніку та обладнання для розмінування

"Це – понад 174 тисячі квадратних кілометрів звільнених міст. Щодня гинуть піротехніки, щодня отримують поранення, щодня вони працюють із військовими. Ця категорія людей – рятувальників, яка заходить на деокуповані території одразу після військових для того, щоб забезпечити життєдіяльність. Близько 20% від загальної кількості загиблих наших рятувальників – це саме піротехніки. І близько 40% – це поранені піротехніки від загальної кількості поранених наших колег", – пояснив голова ДСНС Сергій Крук.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську