USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Україна отримала від США спеціальні датчики для виявлення ядерних вибухів, – NYT

Такі датчики можуть показувати сплески радіації від ядерної зброї або брудної бомби
ядерний удар
Джерело: відкриті джерела

Україна отримала від Сполучених Штатів Америки датчики радіації, які можуть фіксувати ядерні сплески і підтвердити джерело атаки. Про це повідомляє The New York Times.

"Частково мета полягає в тому, щоб переконатися, що якщо Росія підірве радіоактивну зброю на території України, її причетність можна буде перевірити", – пише американське видання.

Наразі група підтримки ядерних аварій, керована агентством безпеки, працює з Україною над розгортанням радіаційних датчиків, навчанням персоналу, моніторингом даних і попередженням про смертельне випромінювання.

Як зазначає NYT, мережа атомних датчиків розгортається по всьому регіону і матиме змогу охарактеризувати розмір, місцезнаходження та наслідки будь-якого ядерного вибуху.

Після того, як вони почнуть функціонувати на території України, Росія не зможе завдати ядерного удару і залишитися непричетною.

Експерти в цій галузі вважають, що загальнодоступна інформація про таке оборонне планування може втримати РФ, давши їй зрозуміти, що США можуть викрити те, що називається "операцією під хибним прапором".

Наприклад, Росія може неправдиво заявити, що Україна влаштувала ядерний вибух на полі бою. Але теоретично, маючи сенсорну мережу, Сполучені Штати зможуть вказати на власний аналіз ядерної атрибуції, щоб показати, що атаку дійсно здійснила РФ.

Ризик ядерної війни

В ООН вважають, що на сьогодні ризик застосування ядерної зброї вищий, ніж на піку холодної війни. Світ повинен деескалювати напруженість. 

На думку очільника управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова, Росія гіпотетично може завдати по Україні ядерного удару, але фактично це неможливо.

Читайте також:
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg США та Британія розслідують криптовалютні транзакції Росії на 20 млрд доларів, – Bloomberg
Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters Куйбишевський нафтопереробний завод у Росії зупинився після атаки дронів, – Reuters
Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів по російських НПЗ