USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

В ООН повідомили про найвищий ризик ядерної війни з часів холодної війни

Заступниця генсека ООН у справах роззброєння закликала усі держави – учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї виконувати свої зобов’язання
ядерний удар
Джерело: відкриті джерела

На сьогодні ризик застосування ядерної зброї вищий ніж на піку холодної війни. Світ повинен деескалювати напруженість. Про це заявила заступниця генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй у справах роззброєння Ідзуми Накаміцу під час засідання Ради Безпеки.

"Ризик застосування ядерної зброї зараз вищий, чим на піку холодної війни. Я хочу повторити: держави мають уникати будь-яких дій, які призводять до ескалації. Задля безпеки всіх нас я закликаю РФ, США та ООН поговорити про повернення до нового договору про ядерну зброю. Ці дії вкрай потрібні для міжнародної стабільності", – пояснила Накаміцу на засіданні.

Заступниця генсека ООН у справах роззброєння також закликала усі держави – учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї виконувати свої зобов’язання й докласти зусиль, аби знизити ядерний ризик й деескалювати напруженість.

Новини за темою: Буде декілька етапів: Стало відомо, як у Білорусь доставлять ядерну зброю з РФ

В США спрогнозували, як швидко Іран може виготовити ядерну зброю

Ірану знадобиться лише кілька місяців, щоб створити ядерну зброю, якщо Тегеран наважиться на такий крок. Про це повідомив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США, генерал Марк Міллі під час виступу в Конгресі.

"З моменту ухвалення Іраном рішення… Іран міг би виготовити розщеплюваний матеріал для ядерної зброї менш ніж за два тижні. І йому знадобиться ще кілька місяців, щоб виготовити справжню ядерну зброю", – наголосив Міллі.

Генерал озвучив значно коротші терміни того, як швидко Іран може стати ядерною країною, порівняно з оцінками інших західних офіційних осіб. Водночас заява Міллі перегукується з нещодавніми оцінками офіційних осіб Сполучених Штатів про те, що Тегеран може виготовити достатньо матеріалу для ядерної бомби за лічені дні.

Водночас заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль заявив, що Іран досяг разючого ядерного прогресу. Заступник міністра оборони Сполучених Штатів, заявив що "ядерний прогрес Ірану з тої пори, як ми вийшли з JCPOA, був разючим. У 2018 році, коли попередня адміністрація вирішила вийти зі JCPOA, Ірану знадобилося б близько 12 місяців, щоб зробити одну бомбу з розщеплювального матеріалу. Зараз на це піде близько 12 днів".

При цьому він наголосив, що найкращою можливістю обмежити ядерну потужність Ірану стало б повернення дипломатичним шляхом до "ядерної угоди".

"І тому я думаю, що все ще існує думка, що якби ви могли вирішити це питання дипломатичним шляхом і повернути обмеження на їхню ядерну програму, це було б краще за інші варіанти", – додав Каль.

Читайте також:
Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда Польща готова розмістити на своїй території американську ядерну зброю, – Дуда
Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження Україна – серед країн, де найменше бояться ядерної загрози, – дослідження
США готувалися до ядерного удару РФ по Україні наприкінці 2022 року, – CNN США готувалися до ядерного удару РФ по Україні наприкінці 2022 року, – CNN
Росія готується до вторгнення Китаю та тренується застосовувати ядерну зброю, – FT Росія готується до вторгнення Китаю та тренується застосовувати ядерну зброю, – FT