USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Україна може вступити в НАТО навіть попри окупацію частини території, – президент Чехії

Петр Павел припустив, що цей крок можна буде зробити після того як обидві сторони зрозуміють, що далі не можна продовжувати війну
Петр Павел

Президент Чехії Петр Павел

Джерело: відкриті джерела

Попри окупацію частини території, Україна може вступити в НАТО. А відновлення повного контролю за окупованими територіями не має бути головною умовою для прийняття України до Північноатлантичного альянсу, сказав під час інтерв'ю Novinky.cz президент Чехії Петр Павел.

Він вважає, що Україна могла б стати членом блоку на основі тимчасового адміністративного кордону.

"Якщо буде демаркація, хоча б адміністративний кордон, то можемо прийняти цей адміністративний кордон як тимчасовий і прийняти Україну в альянс на тій території, яку вона контролюватиме на той момент", – зазначив чеський президент.

Павел навів приклад подібного випадку в історії. Зокрема, в 1955 році Німеччина стала членом НАТО, хоча частина країни тоді фактично була окупована Радянським Союзом. І далеко не всі західні держави визнавали нові кордони.

"Тому вважаю, що існує як технічне, так і юридичне рішення, яке дозволяє Україні приєднатися до НАТО, не наводячи блок на конфлікт з Російською Федерацією", – висловився політик.

Крім того, чеський лідер припустив, що цей крок можна буде зробити після того як обидві сторони зрозуміють, що далі не можна продовжувати війну, та почнуть діяти спільно. І цьому мають суттєво посприяти світові держави – США, Китай і Євросоюз, вважає Павел.

Водночас, стверджує політик, демократичні країни повинні вважати окуповані Росією території лише тимчасово окупованими, коли буде відновлено суверенітет України над територією, яку вона контролюватиме.

Павел нагадав, що в Україні вже 2,5 роки триває війна. Однак наразі вона є не лише на українській території, а й на російській – в Курській області, де йде операція ЗСУ. Тож, за словами чеського президента, Україна намагається отримати кращу позицію для можливих мирних переговорів.

Новини за темою: НАТО призначив старшого представника Альянсу в Україні, ним став Патрік Тернер

Додамо, в липні країни – члени НАТО погодили формулювання щодо незворотності інтеграції України в блок на саміті у Вашингтоні. Зазначалося, що запрошення для України залишається на порядку денному і може бути надано будь-якої миті.

Разом з тим Північноатлантичний альянс в підсумковому документі підтвердив рішучість підтримувати Україну в розбудові сили, здатної перемогти російську агресію сьогодні та стримати її в майбутньому. Тому наступного року блок обіцяє надати Україні мінімальне фінансування на суму 40 млрд євро.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP