USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Стало відомо, коли Україна може отримати запрошення на вступ до НАТО

Країни НАТО погодили низку практичних кроків, які посилять безпеку України найближчим часом
україна Нато

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Країни-члени НАТО погодили формулювання щодо незворотності інтеграції України в Альянс на саміті у Вашингтоні. Запрошення для України залишається на порядку денному і може бути надано будь-якої миті. Про це заявила віцепрем'єр-міністерка із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в колонці NV.

Стефанішина зазначила, що країни НАТО погодили низку практичних кроків, які посилять безпеку України найближчим часом. А союзники чітко зафіксували, що шлях в НАТО для України є незворотним, і це було основним меседжем під час виступів лідерів на засіданні Ради Україна-НАТО на найвищому рівні.

"Буду відверта, переговори щодо формулювання не були легкими. Однак, разом з нашими друзями, ми розуміли, наскільки важливим є закріпити, що майбутнє українців не може бути розмінною монетою у переговорах з агресором. Жодні погрози, виклики чи вибори не змінять того факту, що майбутнє України – в НАТО. Бо таким є прагнення українців", – сказала вона.

Проте поки Україна перебуває на шляху внутрішніх трансформацій, зокрема реформ у сфері безпеки та оборони, які посилюють обороноздатність та взаємосумісність із Північноатлантичним альянсом.

Що відомо про результати саміту НАТО?

Північноатлантичний альянс в підсумковому документі підтвердив рішучість підтримувати Україну в розбудові сили, здатної перемогти російську агресію сьогодні та стримати її в майбутньому. У зв'язку з цим наступного року блок обіцяє надати Україні мінімальне фінансування на суму 40 млрд євро.

Гроші можуть бути використані на витрати, пов'язані з наданням Україні військового обладнання, допомоги та навчання.

Крім того, у підсумковій декларації наголошується, що майбутнє України – у НАТО. Там зауважили, що Київ стає більш оперативним і політично інтегрованим з альянсом.

Також ухвалено рішення про створення Служби допомоги та навчання у сфері безпеки для України (NSATU) для координації поставок військової техніки та підготовки особового складу.

Читайте також:
Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд
Україна не зможе за допомогою ATACMS знищити більшість військової авіації РФ, – Білий дім Україна не зможе за допомогою ATACMS знищити більшість військової авіації РФ, – Білий дім
Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв
Встановив світовий рекорд: Плавець Трусов завоював на Паралімпіаді золото для України Встановив світовий рекорд: Плавець Трусов завоював на Паралімпіаді золото для України