USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Незворотний шлях до НАТО і багатомільярдна допомога: Які важливі рішення для України було ухвалено на саміті альянсу

Україна точно стане членом НАТО, але це станеться, коли країна буде готова до цього
україна Нато

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

У Вашингтоні завершується 75-й саміт НАТО, де країни-учасниці вже обговорили чимало важливих тем щодо України. Які заяви прозвучали та про що йдеться у підсумковій декларації альянсу, розповідаємо нижче.

Важливо зазначити, що Північноатлантичний альянс в підсумковому документі підтвердив рішучість підтримувати Україну в розбудові сили, здатної перемогти російську агресію сьогодні та стримати її в майбутньому. У зв'язку з цим наступного року блок обіцяє надати Україні мінімальне фінансування на суму 40 млрд євро.

На що підуть ці гроші?

Виділені кошти можуть бути використані на витрати, пов'язані з наданням Україні військового обладнання, допомоги та навчання, а саме:

– на закупівлю військової техніки;
– матеріальної допомоги;
– витрати, пов'язані з обслуговуванням, логістикою та транспортуванням військової техніки для України;
– витрати на військову підготовку для України;
– оперативні витрати, пов'язані з наданням військової підтримки Україні;
– інвестиції та підтримку оборонної інфраструктури та ОПК України;
– усі внески в трастові фонди НАТО для України, включно з нелетальною допомогою.

Новини за темою: Три країни НАТО почали розмінування Чорного моря, щоб допомогти українському експорту, – ЗМІ

НАТО створить Службу допомоги та навчання для України

У документі йдеться про те, що ухвалено рішення про створення Служби допомоги та навчання у сфері безпеки для України (NSATU) для координації поставок військової техніки та підготовки особового складу. Її мета – поставити допомогу Україні у сфері безпеки на міцну основу, забезпечуючи посилену, передбачувану та узгоджену підтримку.

NSATU діятиме в країнах альянсу. Служба підтримуватиме самооборону України відповідно до Статуту ООН. При цьому НАТО не буде стороною конфлікту.

Крім того, розширено створення Спільного центру аналізу, підготовки та навчання Україна – НАТО (JATEC), важливого стовпа практичного співробітництва для визначення і застосування уроків війни Росії проти України та підвищення оперативної сумісності України з блоком.

Україна на незворотному шляху до НАТО

У підсумковій декларації наголошується, що майбутнє України – у Північноатлантичному альянсі. Там зауважили, що Київ стає більш оперативним і політично інтегрованим із НАТО.

"Поки Україна продовжує цю життєво важливу роботу, ми продовжуватимемо підтримувати її на незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включно з членством у НАТО. Ми ще раз підтверджуємо, що ми зможемо надіслати Україні запрошення приєднатися до альянсу, коли члени блоку погодяться і умови будуть виконані", – уточнюється в повідомленні.

Новини за темою: Новим генсеком НАТО стає прем’єр Нідерландів Марк Рютте

Про що ще йдеться в декларації саміту НАТО?

Країни військово-політичного блоку різко розкритикували союзників Росії в особі Ірану і Північної Кореї, які "підживлюють агресивну війну".

"Ми рішуче засуджуємо експорт артилерійських снарядів і балістичних ракет КНДР, що є порушенням численних резолюцій Ради Безпеки ООН, і з великою стурбованістю відзначаємо поглиблення зв'язків між КНДР і Росією. Будь-яка передача балістичних ракет Росії і пов'язаних із ними технологій  буде являти собою істотну ескалацію", – підкреслюється в документі.

Також в альянсі висловилися в бік Китаю, заявивши, що Пекін став вирішальним фактором, що сприяє війні Росії проти України.

"Це посилює загрозу, яку Росія становить для своїх сусідів і для євроатлантичної безпеки", – зазначається в документі.

НАТО закликало Китай припинити будь-яку матеріальну та політичну підтримку військових зусиль РФ – йдеться про матеріали подвійного призначення.

Нагадаємо, напередодні один з високопоставлених чиновників НАТО в коментарі ЗМІ заявив, що війна в Україні може тривати ще три-чотири роки.

У зв'язку с цим союзники зосереджені на довгостроковій підтримці України.

Що стосується членства України, то це питання обговорюється вже багато років. Однак альянс ніяк не може дійти обопільного рішення. Як заявляв президент Володимир Зеленський, Сполучені Штати Америки на сьогодні не підтримують вступ України до НАТО, щоб не дратувати лідера РФ Володимира Путіна. 

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP