USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Україна і Японія мають намір провести спільну конференцію з відновлення України

Сторони домовилися про залучення до цього процесу приватного бізнесу
Зеленський і Кісіда
Президент України Володимир Зеленський і прем’єрміністр Японії Фуміо Кісіда (ліворуч), 21 травня 2023 р., Японія
Джерело: Офіс Президента

Україна і Японія планують провести спільну конференцію з відновлення України. Про це домовилися під час зустрічі на саміті G7 президент Володимир Зеленський і японський прем’єр-міністр Фуміо Кісіда, поінформували в пресслужбі Офісу президента.

"Сторони домовилися про проведення українсько-японської конференції з відновлення України і залучення до цього процесу приватного бізнесу. Лідери обговорили можливість японських інвестицій у виробництво водню, літієвих акумуляторів, автомобілів, енергетичного обладнання, а також у будівництво шляхопроводів і залізничної інфраструктури", – йдеться в повідомленні.

Також Зеленський сказав, що Україна розраховує на підтримку з боку Японії проведення глобального саміту щодо реалізації української формули миру.

Допомога Японії Україні

У квітні стало відомо, що Японія виділить 23 мільйони доларів для покриття воєнних ризиків при інвестиціях в Україну. Про це розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабінету міністрів.

"Окремо маємо важливу домовленість із Японією. Крім довгострокової програми підтримки Японія – перша країна, яка робить внесок на 23 мільйони доларів для покриття воєнних ризиків при інвестиціях в Україну. Це внесок до MIGA, який дозволить нам набагато легше повернути приватні іноземні інвестиції", – наголосив очільник уряду.

На початку березня стало відомо, що уряд Японії надасть Україні близько 170 млн доларів на відновлення критичної інфраструктури та розвитку економіки. 

У міністерстві розповіли, що Токіо надасть гроші на проєкти екстреного відновлення, зокрема на відбудову критичної інфраструктури, необхідної для повернення українців додому та розвитку економіки.

Відповідні документи підписали віцепрем'єр-міністр із відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков та надзвичайний і повноважний посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі.

Кубраков зазначив, що тільки з початку року Київ і Токіо домовилися про виділення на потреби відновлення України понад 600 мільйонів доларів.

Крім того, наприкінці лютого повідомлялося, що Японія надасть додаткову фінансову допомогу Україні у розмірі 5,5 млрд доларів. 

"Кісіда (прем'єр-міністр Японії, – ред.) заявив у своєму виступі на симпозіумі в Токіо, що Японія надасть додаткову фінансову допомогу в розмірі 5,5 млрд доларів для відновлення інфраструктури в країні, зруйнованої Росією", – пише видання.

Вартість відновлення України

Загалом, за прогнозами Світового банку, повоєнна відбудова України станом на березень 2023 року коштуватиме 411 мільярдів доларів. Лише збитки медичної системи України, спричинені російською агресією, Світовий банк та Всесвітня організація охорони здоров’я оцінюють у 26 млрд доларів.

Разом з тим в Україні вже відзначили, що після закінчення війни країна не зможе відбудувати деякі населені пункти, оскільки росіяни зруйнували їх вщент

Читайте також:
Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів
Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом