USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Японія виділить 23 млн доларів для покриття воєнних ризиків при інвестиціях в Україну

Це дозволить Україні набагато легше повернути приватні іноземні інвестиції
зруйнована інфраструктура
Джерело: відкриті джерела

Японія виділить 23 мільйони доларів для покриття воєнних ризиків при інвестиціях в Україну. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабінету міністрів.

"Окремо маємо важливу домовленість із Японією. Крім довгострокової програми підтримки Японія – перша країна, яка робить внесок на 23 мільйони доларів для покриття воєнних ризиків при інвестиціях в Україну. Це внесок до MIGA, який дозволить нам набагато легше повернути приватні іноземні інвестиції", – наголосив очільник уряду.

Раніше

На початку березня стало відомо, що уряд Японії надасть Україні близько 170 млн доларів на відновлення критичної інфраструктури та розвитку економіки. 

В міністерстві розповіли, що Токіо надасть гроші на проєкти екстреного відновлення, зокрема на відбудову критичної інфраструктури, необхідної для повернення українців додому та розвитку економіки.

Кошти будуть використані для невідкладного покращення:
  • обладнання для гуманітарного розмінування;
  • транспортного обслуговування;
  • енергетичного обладнання та управління відходами руйнувань;
  • водопостачання та водовідведення;
  • медичного обладнання та обладнання для надання освітніх послуг;
  • для підтримки аграрного сектору.

Також домовленість передбачає інструменти контролю за прозорістю та ефективністю використання коштів.

Новини за темою: В Україні запрацювало Держагентство відновлення інфраструктури. Його очолив Мустафа Найєм

Вже наприкінці березня пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури повідомила, що Японія виділить ще майже 350 млн доларів для відновлення інфраструктури України.

"Грошові кошти будуть виділені в рамках Програми екстреного відновлення, спрямованої на критичну інфраструктуру. За ці гроші планується закупити обладнання та послуги, необхідні для відновлення", – йдеться в повідомленні.

Відповідні документи підписали віцепрем'єр-міністр із відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков та надзвичайний і повноважний посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі.

Кубраков зазначив, що тільки з початку року Київ і Токіо домовилися про виділення на потреби відновлення України понад 600 мільйонів доларів.

Крім того, наприкінці лютого повідомлялося, що Японія надасть додаткову фінансову допомогу Україні у розмірі 5,5 млрд доларів. 

"Кісіда (прем'єр-міністр Японії, – ред.) заявив у своєму виступі на симпозіумі в Токіо, що Японія надасть додаткову фінансову допомогу в розмірі 5,5 млрд доларів для відновлення інфраструктури в країні, зруйнованої Росією", – пише видання.

Загалом, за прогнозами Світового банку, повоєнна відбудова України коштуватиме близько 500–600 млрд євро. Лише збитки медичної системи України, спричинені російською агресією, Світовий банк та Всесвітня організація охорони здоров’я оцінюють у 26 млрд доларів.

Разом з тим в Україні вже відзначили, що після закінчення війни країна не зможе відбудувати деякі населені пункти, оскільки росіяни зруйнували їх вщент

Читайте також:
Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів
Зеленський дав нове інтерв'ю, в якому жорстко розкритикував США і назвав причину знищення Трипільської ТЕС Зеленський дав нове інтерв'ю, в якому жорстко розкритикував США і назвав причину знищення Трипільської ТЕС