USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна домовилася з РФ про доступ до сотень полонених до кінця року, – Лубінець

Таким чином українська сторона хоче переконатися, що полонені живі
Дмитро Лубінець

Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної ради з прав людини

Джерело: скріншот

Україна та Росія домовилися про доступ до 400 українських військовополонених до кінця 2023 року. Про це в ефірі національного телемарафону заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він нагадав, що нещодавно вперше відбулося відвідування 119 українських військовополонених у Росії. Представникам України надали відеодокази.

За словами Лубінця, зі 119 захисників частину було верифіковано як військовополонених, а іншу частину не було верифіковано. Трьох військових навіть вважали такими, що могли бути загиблими. Омбудсман зазначив, що відвідини – інструментарій зрозуміти, що захисники України живі.

"Можу офіційно заявити, що у нас є домовленість – до кінця цього року, напередодні різдвяних свят відбудеться ще три відвідини приблизно такої ж кількості військовополонених. Я сподіваюся, що ми до 400 наших громадян відвідаємо таким чином через контрвізаві (російського омбудсмана Тетяну Москалькову – ред.). Зможемо отримати хоча б якийсь доступ до наших громадян", – додав Лубінець.

Новини за темою: Українців попереджають про хвилю дезінформації про обмін полоненими від росіян

Що цьому передувало

Представники Офісу уповноваженого Верховної Ради України з прав людини перевірили утримання 119 російських військовополонених. Російський омбудсман відвідав таку ж кількість полонених українських захисників, які знаходяться на території РФ.

"Це вдалося зробити через взаємні домовленості Офісів уповноваженого в Україні та РФ", – розповів Лубінець.

Чиновник зазначив, що працівники Офісу під час спілкування з полоненими військовими ЗС РФ вкотре переконалися, що Україна дотримується Женевських конвенцій.

"Кожен військовополонений ситий, забезпечений гігієнічними засобами, має право на працю, має можливість виходити на прогулянки", – йдеться у повідомленні.

Медична допомога надається військовим армії країни-агресора, що потрапили в полон, за зверненнями. Лубінець додав, що кожному з них було передано гуманітарні пакунки з речами та продуктами.

"Росіяни своєю чергою поспілкувалися з нашими захисниками. З їх слів, медичну допомогу вони також надають і була можливість здійснити телефонні дзвінки родичам", – пише український омбудсман.

Також він розповів, що українські воїни, які знаходяться у полоні у росіян, записали відеозвернення рідним, які "скоро передадуть адресатам".

Нагадаємо, обмін полоненими між Україною та Росією останній раз відбувся у серпні 2023 року – тоді вдалося повернути 22 військових. Ймовірно, росіяни затягують обміни, щоб проводити свої пропагандистські кампанії. 

Раніше ми повідомляли, російська влада змусила українських військовополонених приєднатися до "добровольчого формування". Тепер же їх примушують йти на фронт.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську