USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

Україна домовилася із країнами G7 та Паризького клубу про призупинення виплат за офіційним боргом

Відповідний меморандум діятиме до кінця березня 2027 року
Сергій Марченко
Міністр фінансів України Сергій Марченко
Джерело: відкриті джерела

Міністр фінансів Сергій Марченко підписав зміни до Меморандуму про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за офіційним боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу. Про це йдеться в офіційному повідомленні Міністерства фінансів України.  

Зазначається, що це дозволить продовжити дію Меморандуму про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним та гарантованим державою боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу до кінця березня 2027 року. Документ був підписаний торік 14 вересня.

Підписантами виступили представники урядів Канади, Франції, Німеччини, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки. 

"Вдячний партнерам з країн G7 за розуміння потреб України в умовах війни. Досягнення сьогоднішньої домовленості про перегляд боргових зобов'язань дозволяє знизити навантаження на бюджет до кінця дії програми МВФ та заощадити валютну ліквідність для забезпечення соціальних видатків. Це добровільне призупинення виплати боргу є частиною пакета міжнародної підтримки на суму 122 млрд доларів, наданої партнерами України", – пояснив глава Мінфіну Сергій Марченко.

Своєю чергою група офіційних кредиторів відзначила роботу уряду України у виконанні умов програми Механізму розширеного фінансування (EFF) МВФ та впровадженні важливих реформ, у тому числі у сфері боргової політики, які стануть основою для економічного відновлення країни.

Також під час зустрічі міністр фінансів наголосив на важливості продовження надання Україні найбільш прийнятного боргового режиму до закінчення терміну призупинення обслуговування боргу.

Раніше ми повідомляли, що сукупний державний (прямий і гарантований) борг України у жовтні порівняно з попереднім місяцем збільшився на 2,03%, або на 2,72 млрд доларів, до рекордних 136,35 млрд доларів.

Теги: мінфін
Читайте також:
На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету На оборону за три місяці спрямували 60% усіх видатків держбюджету
Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом
Україна потребує понад 37 млрд доларів фінансування для покриття дефіциту бюджету Україна потребує понад 37 млрд доларів фінансування для покриття дефіциту бюджету
Україна отримала близько 73,7 млрд доларів прямої бюджетної підтримки від партнерів від початку вторгнення, – міністр фінансів Україна отримала близько 73,7 млрд доларів прямої бюджетної підтримки від партнерів від початку вторгнення, – міністр фінансів