USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Україна та США підписали угоду щодо відтермінування виплат за держборгом

Зі сторони України підписантом був міністр фінансів Сергій Марченко, з боку США – керівниця посольства Бріджит Брінк
Підписання угоди між Україною та США
Підписання угоди між Україною та США
Джерело: Міністерство фінансів України

Під час зустрічі міністра фінансів України Сергія Марченка та надзвичайної і повноважної послині США в Україні Бріджит Брінк було підписано двосторонню угоду щодо відтермінування виплат за державним боргом. Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

Зазначається, що укладання зазначеної угоди було передбачено Меморандумом про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу.

Що дасть ця угода?

За словами міністра фінансів України Сергія Марченко, підписання цієї угоди дозволить зменшити боргове навантаження на держбюджет України та спрямувати кошти, що мали бути сплачені на погашення та обслуговування боргових зобов’язань, на потреби соціальної та гуманітарної сфер. 

"Вдячні партнерам за значний внесок у підтримку макрофінансової стабільності та економічного зростання України в умовах війни", – наголосив він. 

Держборг України

З початку повномасштабного вторгнення державний борг України збільшився вдвічі (на 2,758 трлн гривень), у валютному еквіваленті – на 55% (на 51,6 млрд доларів). Основний приріст державного боргу обумовлений залученням зовнішніх офіційних пільгових кредитів від ЄС, урядів інших країн, міжнародних фінансових організацій.

Протягом 2023 року загальний обсяг державного та гарантованого державою боргу України збільшився у гривневому еквіваленті на 1444 млрд гривень, а у доларовому еквіваленті – на 33,9 млрд доларів в основному внаслідок збільшення довгострокового пільгового фінансування від міжнародних партнерів.

Також нагадаємо, що у грудні 2023 року Україна домовилася із країнами G7 та Паризького клубу про призупинення виплат за офіційним боргом. Відповідний меморандум діятиме до кінця березня 2027 року.

Читайте також:
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів
Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів
Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін