USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна атакувала один із найбільших НПЗ Росії

Операцію провела Служба безпеки України разом із Головним управлінням розвідки
НПЗ Танеко
НПЗ "ТАНЕКО"
Джерело: відкриті джерела

Україна здійснила успішну атаку на російський нафтопереробний комплекс "ТАНЕКО" ("Татарстанський нафтопереробний комплекс") в Нижньокамську, що в Республіці Татарстан. Hromadske з посиланням на джерело у правоохоронних органах повідомляє, що операцію провела Служби безпеки України спільно з Головним управління розвідки Міноборони України.

Зазначається, що український далекобійний дрон влучив в установку первинної переробки нафти на НПЗ, після чого там виникла пожежа. 

Джерело зазначило, що потужність цієї установки попередньо була 8 млн тонн нафти, що становить 2,6% від загального річного перероблювання РФ на рік. Окрім того, цей завод входить до п'ятірки найбільших НПЗ Росії.

Атака здійснена з метою "перекрити кисень країні-бензоколонці", щоб мінімізувати надходження прибутків від нафти до військового бюджету РФ.

Що відомо про НПЗ "ТАНЕКО"?

Будівництво нафтопереробного комплексу розпочалося у 2005 році. Новий комплекс НПЗ у Нижньокамську став першим за останні 30 років масштабним об'єктом нафтопереробного комплексу, збудованим "з нуля".

У грудні 2011 року першу чергу комплексу нафтопереробних та нафтохімічних заводів введено в експлуатацію. Вихід "ТАНЕКО" на проєктну потужність з переробки 7 млн тонн нафти дозволив Татарстану у 2012 році посісти шосте місце серед регіонів Росії за обсягами нафтопереробки.

У 2013 році проведено модернізацію виробництва, що дозволило збільшити продуктивність ЕЛОУ-АВТ-7 (електробезсолюючої установки) до 115%. Завдяки цьому "ТАНЕКО" став лідером серед інших нафтопереробних підприємств Росії із завантаження установок.

У 2022 році завод "ТАНЕКО" піднявся до п'ятого місця у рейтингу найбільших нафтопереробних заводів Росії з обсягом переробки 16,2 млн тонн нафти на рік. Завод був заснований 2005 року і став першим НПЗ, збудованим з нуля у пострадянській Росії.

Україна використовує дрони зі штучним інтелектом

CNN пише, що Україна для атак на російські цілі використовує дрони з більшою дальністю дії та більш просунутими можливостями – у деякі з них навіть інтегровано базову форму штучного інтелекту, щоб допомогти їм орієнтуватися та уникати перешкод.

Зазначається, що саме штучний інтелект забезпечує точність атак. Адже на кожному літальному апараті є термінальний комп'ютер із супутниковими даними та даними про місцевість. 

Точність ударів також досягається завдяки датчикам дрона.

"У них є така річ, як "машинний зір", який є різновидом штучного інтелекту. По суті ви берете модель, записуєте її на чіп і навчаєте цю модель визначати географію і ціль, до якої вона рухається. Коли він (дрон, – ред.) нарешті буде розгорнутий, зможе визначити, де він знаходиться. Він не вимагає жодного зв'язку (із супутниками), він повністю автономний", – пояснила аналітикиня Королівського інституту об'єднаних служб Ноа Сільвія.

Ще атаки на НПЗ у Росії

13 березня від удару БпЛА постраждав найбільший НПЗ "Роснафти" в Рязані, що постачає пальне, зокрема в Москву й область. Після пожежі на заводі припинили роботу дві установки, внаслідок чого виробництво бензину впало на третину (3,3 тисячі тонн на добу), а дизпалива – більш ніж наполовину (5,8 тисячі тонн на добу).

16 березня через атаку БпЛА загорілася єдина діюча установка нафтопереробки на НПЗ у Сизрані, а ще раніше одну з двох установок із переробки нафти зупинив Куйбишевський НПЗ "Роснафти".

Також дрони СБУ атакували одразу три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області. Пілотаж виконав далекобійний БпЛА "Лютий".

Ситуація з нафтою у РФ

Після атак у березні стало відомо, що найбільша нафтопереробна компанія РФ "Роснєфть" зменшила свої потужності на 12,65% станом на початок березня порівняно із січнем цього року. Це напряму пов'язано з атаками дронів на російські НПЗ. 

Водночас з 11 березня після серії аварій на великих нафтопереробні заводи оптові біржові ціни на Аі-92 зросли на 13%, Аі-95 – на 8%, а літнє дизпаливо подорожчало на 11,9%.

Також Росія зіткнулася з різким падінням виробництва бензину після серії нальотів українських безпілотників, удари яких паралізували роботу великих НПЗ "Роснафти" та "Лукойлу". За тиждень, що завершився 24 березня, випуск автомобільного бензину в Росії впав на 7,4% і склав 754,6 тис. тонн.

Крім того

Сьогодні у Татарстані також було атаковано завод, на якому збирають "Шахеди". Він розташований за понад 1200 кілометрів від кордону з Україною.

Читайте також:
Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації
Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС
РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони