USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

УІНП перегляне питання увічнення Булгакова

В Українському інституті національної памʼяті також вважають, що закривати музей письменника в Києві не варто
Пам'ятник Михайлу Булгакову в Києві

Пам'ятник Михайлу Булгакову в Києві

Джерело: відкриті джерела

Український інститут національної памʼяті звернувся до Експертної комісії УІНП з проханням додатково проаналізувати та уточнити фаховий висновок щодо належності об’єктів, присвячених Михайлу Булгакову, до символіки російської імперської політики. Про це повідомили в пресслужбі УІНП.

Зокрема днями голова Українського інституту національної памʼяті Антон Дробович провів робочу зустріч із головою Експертної комісії доктором історичних наук, завідувачем відділу актової археографії Інституту української археографії та джерелознавства імені Грушевського НАН України професором Віктором Брехуненком.

Посадовець попросив комісію розглянути позицію та зауваження Літературно-меморіального музею Булгакова в Києві щодо фахового висновку Експертної комісії на тему належності об’єктів, присвячених Михайлу Булгакову, до символіки російської імперської політики. І за необхідності уточнити висновок.

"Визнання чи невизнання об’єктів (географічних об’єктів, назв юридичних осіб, пам’ятників та пам’ятних знаків), присвячених Михайлу Булгакову, символікою російської імперської політики не є "забороною Булгакова". Як вже встигли інтерпретувати висновок комісії деякі медіа, а також російська пропаганда. Українське законодавство не забороняє книги, п’єси письменника, музейні експозиції, дослідження", – зазначають в Інституті.

Разом із тим в установі вказують: у випадку, якщо підтвердиться зневажливе ставлення Булгакова до українського державотворення, виразні симпатії та промоція російського імперіалізму, шовіністичні висловлювання на адресу неросійських народів, а також участь у формаціях, які воювали з українськими підрозділами під час Української революції 1917–1921 років, – цілком правомірним буде порушення питання щодо називання на його честь географічних об’єктів, юридичних осіб, встановлення пам’ятників та пам’ятних знаків.

Що ж з музеєм Булгакову в Києві?

Водночас в УІНП додають, що висновок Експертної комісії щодо Михайла Булгакова не може бути настановою до закриття Літературно-меморіального музею Булгакова в Києві.

"Після повномасштабного вторгнення музей спрямував зусилля на свою якісну трансформацію. Процес пропрацювання колоніального спадку не зводиться лише до усунення символіки російської імперської політики з публічного простору. Деколоніальне визволення не може відбутися без якісного осмислення українським суспільством свого минулого. Роль музеїв, які сприятимуть розумінню складних явищ в історії України, у цьому процесі одна з ключових", – резюмують фахівці Інституту.

Додамо, що мовний омбудсмен Тарас Кремінь в ефірі UWN стверджував, що історія з Булгаковим, із музеєм Булгакова, його спадщиною, визнання його чи то уродженцем Києва, чи російським письменником спонукає до ширшої дискусії і залучення фахівців.

"Є кілька міфів, які варто було б спростувати. Ніхто не забороняє читати, досліджувати, вивчати і тим паче ніхто не викреслює Булгакова з історії Києва, з історії України. У висновках Інституту національної пам’яті і в коментарях науковців, яким я довіряю, йдеться про те, що повинно відбутися переосмислення життєпису кожного, кого свого часу з тих чи інших причин завели до культу. Не може бути культу чи то Булгакова, не може бути культу інших письменників", – вважає Кремінь.

Мовний омбудсмен каже, що не так багато й перекладено творів Булгакова українською мовою, якщо дивитися на це все в розрізі доступності української мови.

Суперечки щодо Булгакова

Раніше УІНП акцентував, що Михайло Булгаков упереджено та виразно негативно ставився до всього українського – українців, їхньої мови, культури, права на власну державу тощо, а його творчість напряму пов'язана з неприхованою українофобією.

Згідно з висновком Інституту національної пам'яті, перебування в публічному просторі встановлених на честь Булгакова пам'ятників, пам'ятних знаків є пропагандою російської імперської політики.

Проте ще 2021 року навколо твору Булгакова "Майстер і Маргарита" розгорівся скандал. Тоді в українських медіа ширилася інформація, що на території країни заборонили цю книгу. Невдовзі президент України Володимир Зеленський цю інформацію спростував, наголосивши, що в Україну заборонили ввезення тільки одного з видань "Майстра і Маргарити" через те, що в описі книжки згадуються російські культурні діячі, які публічно підтримали агресію РФ.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми