USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

УІНП визнав Михайла Булгакова символом російської імперської політики

На думку експертів, письменник був явним українофобом
Пам'ятник Михайлу Булгакову в Києві

Пам'ятник Михайлу Булгакову в Києві

Джерело: відкриті джерела

Експерти з Українського інституту національної пам'яті визнали об'єкти, присвячені письменнику Михайлу Булгакову, символами російської імперії, а їхнє розповсюдження вважатиметься російською пропагандою. Про це йдеться в повідомленні УІНП.

Там зазначили, що попри те, що письменник народився і проживав в Україні, його сім'я була вихідцями з Орловської губернії, а сам він був українофобом.

"Письменник, незважаючи на роки життя в Києві, зневажав українців та їхню культуру, ненавидів українське прагнення незалежності, негативно відгукувався про становлення української держави та її керівників. З-поміж усіх російських письменників того часу стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму та кремлівського виправдання етноциду в Україні", – зазначають в інституті.

Крім того, в УІНП вважають, що твори Михайла Булгакова свідчать про упередженість до українського світу.

"З позицій російської манії величі та обстоюючи єдину неподільну імперію, він у творах не презентує жодного позитивного персонажа-українця, пародіює або глузливо перекручує українську мову, кепкує з Української автокефальної церкви, заперечує саме існування української нації", – ідеться в повідомленні.

Зокрема, у "Білій гвардії" одним із прототипів є власник будинку на Андріївському узвозі Василь Листолюб, де проживала родина письменника. У тексті Булгаков змальовує його жадібним боягузом і пристосуванцем, пізніше його донька обурювалася і протестувала проти такого зображення її батька.

Тож експерти наголошують, що Михайло Булгаков упереджено та виразно негативно ставився до всього українського – українців, їхньої мови, культури, права на власну державу тощо, а його творчість напряму пов'язана з глорифікацією російської імперської політики та неприхованою українофобією.

Згідно з висновком Інституту національної пам'яті, перебування в публічному просторі встановлених на честь Булгакова пам'ятників, пам'ятних знаків є пропагандою російської імперської політики.

Суперечки щодо Булгакова

Як відомо, ще 2021 року навколо твору Булгакова "Майстер і Маргарита" розгорівся скандал. Тоді в українських медіа поширювалася інформація, що на території країни заборонили цю книгу.

Однак невдовзі президент Володимир Зеленський цю інформацію спростував, наголосивши, що в Україну заборонили ввезення тільки одного з видань "Майстра і Маргарити" через те, що в описі книжки згадуються російські культурні діячі, які публічно підтримали агресію РФ.

Тоді ж президент сказав, що Булгаков – український письменник, "якого, як і наші українські території, ми нікому не збираємося віддавати або дарувати".

Варто також зазначити, що в Києві раніше функціонував історичний будинок-музей Михайла Булгакова, де навіть збереглися особисті речі письменника.

Але наприкінці серпня 2022 року Національна спілка письменників України закликала закрити музей через те, що Булгаков "паплюжив Україну" у своїх творах.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми