USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Угорщина показала відео з картою України без Криму. Реакція Києва

У МЗС доручили тимчасово повіреному України в Угорщині здійснити офіційний демарш
карта без Крима
Скріншот з відео
Джерело: відкриті джерела

Днями угорський уряд опублікував на своєму YouTube-каналі відео із закликом до мирних переговорів, на якому показали мапу України без Автономної Республіки Крим. Міністерство закордонних справ України відреагувало, йдеться в повідомленні пресслужби МЗС.

Так, голос за кадром говорить про десятки тисяч дітей, які залишилися сиротами, сотні тисяч зруйнованих будинків та понад десять мільйонів людей, які були змушені покинути свої домівки. Але цей голос не згадує, через кого саме це трапилося.

"Війна триває і може легко стати глобальною. Досить війни, тільки припинення вогню може покласти край розрусі, тільки мирні переговори можуть врятувати життя. Настав час для миру", – йдеться у ролику.

Карту України в цьому відео зобразили без тимчасово окупованого РФ Криму.

Реакція МЗС України

Дипломати доручили тимчасово повіреному України в Угорщині здійснити офіційний демарш.

У МЗС заявили, що позначення Кримського півострова територією, яка не входить до складу України, "суперечить неодноразово заявленій позиції офіційного Будапешта про підтримку суверенітету та територіальної цілісності України".

"Угорщина має припинити чинити провокації та дотримуватися взятих на себе міжнародних зобов'язань у межах членства в ООН, ЄС і НАТО. Підігрування агресивній політиці Росії не сприяє швидшому відновленню миру в Європі, за який угорський уряд виступає на публіці", - зазначили в МЗС.

Згодом речник українського відомства Олег Ніколенко у коментарі вітчизняним ЗМІ повідомив, що на каналі проурядового угорського фонду Századvég Андре Палоца з'явилося виправлене відео з українським Кримом. Але цей ролик був доступний лише за посиланням, а згодом він взагалі зник.

Натомість на офіційному каналі угорського уряду досі залишається стара версія ролика, у якому Крим позначений не як територія України.

Чому Угорщина наполегливо підтримує Росію

Все просто. Головне питання – енергоносії. Адже Угорщина дуже залежить від Росії в питанні їхньої поставки. І за останнє десятиліття очільники країни не зробили нічого для того, щоб посилити свою енергетичну безпеку і диверсифікувати джерела отримання енергоносіїв.

Відповідно, якщо "Газпром" зупинить енергопостачання для Угорщини, то країні загрожуватиме економічна катастрофа, адже швидко отримати нові джерела поставок енергоносіїв буде неможливо.

Друге питання – особисті зв'язки. Так, ще восени минулого року стало відомо, що син керівника Служби зовнішньої розвідки Росії (СВР) Сергія Наришкіна, не тільки має постійний дозвіл на проживання в Угорщині, але й живе у розкішній квартирі, власником якої є компанія, близька до Антала Рогана. А він є головою відомства прем'єра країни Віктора Орбана.

Новини за темою: Росія зарахувала Угорщину до недружніх країн
Читайте також:
Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою
Російський посол не з'явився в МЗС Польщі після інциденту з ракетою Російський посол не з'явився в МЗС Польщі після інциденту з ракетою
Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео
Жодна битва, де українці і кримські татари воювали разом, не була програна. Нас можна вбити, перемогти – ні, – Ахтем Сеітаблаєв Жодна битва, де українці і кримські татари воювали разом, не була програна. Нас можна вбити, перемогти – ні, – Ахтем Сеітаблаєв