USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В ЄС обговорюють можливість запровадження глобального податку для мільярдерів: Що він передбачає?

Такий податок міг би приносити 250 мільярдів доларів щорічно
Податки
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Європейська податкова обсерваторія заявила, що уряди повинні розширити міжнародну боротьбу з ухиленням від сплати податків і у цьому має допомогти глобальний мінімальний податок для мільярдерів. Він міг би залучати 250 мільярдів доларів щорічно. Про це передає Reuters.

За даними дослідницької групи Паризької школи економіки, якщо цей податок буде введено, то він буде еквівалентним лише 2% від майже 13 трильйонів доларів, які належать 2700 мільярдерам по всьому світу.

У своєму звіті про глобальне ухилення від сплати податків за 2024 рік дослідницька група зазначає, що наразі ефективний особистий податок мільярдерів часто є набагато меншим, ніж той, який платять інші платники податків з меншими доходами. Це пов’язано з тим, що вони можуть зберігати статки в офшорних компаніях, захищаючи їх від податку на прибуток, ідеться у матеріалі.

"З нашої точки зору, це важко виправдовувати, оскільки це ризикує підірвати стійкість податкових систем та суспільну прийнятність оподаткування", – заявив директор обсерваторії Габріель Зукман.

Також зазначається, що, за даними Європейської податкової обсерваторії, особистий податок мільярдерів у Сполучених Штатах становить близько 0,5% і дорівнює нулю у Франції з її високими податками.

"Зростаюча нерівність у багатстві в деяких країнах викликає заклики до найбагатших громадян нести більший податковий тягар, оскільки державні фінанси намагаються впоратися зі старінням населення, величезними потребами у фінансуванні для зміни клімату та заборгованістю від COVID-19", – наголошують автори.

До речі, уточнюється, що бюджет президента США Джо Байдена на 2024 рік включав плани щодо мінімального податку у 25% на 0,01% найбагатших, але ця пропозиція була відхилена через законодавців, стурбованих погрозами припинення роботи уряду та наближенням термінів фінансування.

Попри те, що скоординований міжнародний поштовх до оподаткування мільярдерів може зайняти роки, обсерваторія вказала на приклад успіху урядів у всьому, окрім припинення банківської таємниці та зменшення можливостей транснаціональних корпорацій переміщувати прибутки в країни з низькими податками, зауважують у виданні.

За підрахунками обсерваторії, запуск у 2018 році автоматичного обміну інформацією про банківські рахунки зменшив кількість статків, що зберігаються в офшорних податкових гаванях, утричі.

Угода 2021 року між 140 країнами обмежила можливості транснаціональних корпорацій зменшувати податки, реєструючи прибуток у країнах з низьким рівнем оподаткування, встановивши глобальну мінімальну ставку корпоративного оподаткування з наступного року в 15%, ідеться у матеріалі.

"Логічним наступним кроком є застосування цієї логіки до мільярдерів, а не лише до мультинаціональних компаній", – зазначив Зукман.

Також, за його словами, за відсутності широкого міжнародного поштовху до мінімального податку на мільярдерів "коаліція охочих країн" може в односторонньому порядку лідирувати в цьому питанні.

У виданні додають, що, за даними звіту, попри те, що кінець банківської таємниці та корпоративного мінімального податку поклали кінець десятиліттям конкуренції між країнами щодо податкових ставок, залишається багато можливостей для зменшення податкових витрат.

Наприклад, багатії все частіше зберігають свої статки в нерухомості, а не на офшорних рахунках, тоді як компанії можуть використовувати лазівки в мінімальному корпоративному податку в розмірі 15%.

Раніше ми повідомляли, що, за даними благодійної організації Oxfam, більша частина усіх багатств світу належить 81 людині. При цьому найбагатші люди платять найменші податки.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років