USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

У війні з РФ близько 38 тисяч українців вважаються зниклими безвісти, – дослідження МІПЛ

Родичі звертаються в різні інстанції, щоб повернути своїх із ворожого полону або хоча б дізнатися, чи живі вони
зниклі безвісти
Джерело: відкриті джерела

За підрахунками Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ), близько 38 тисяч українців наразі є зниклими безвісти. В цю статистику входять як цивільні громадяни, так і військовослужбовці. Про це розповіла журналістка МІПЛ Марія Климик.

За її словами, організація не може стверджувати, що ця цифра є остаточною і всі ці люди справді зникли безвісти.

"У нас виникає велика проблема з комунікацією з російською стороною, оскільки вони не повідомляють Україну про те, кого саме вони утримують в полоні, і коли справа доходить до того, щоб ідентифікувати, хто знаходить в російському полоні, хто загинув, а про кого немає взагалі жодної інформації, то тут у нас виникають складнощі, оскільки ми не можемо 100% сказати, що цю людину Росія не утримує в полоні або ця людина точно загинула. Оскільки або свідки, які могли щось бачити, перебувають в полоні, або свідки загинули, або перебувають в зоні бойових дій без зв’язку, тому зібрати цю інформацію доволі важко", – розповідає Марія.

За її словами, нині Росія блокує комунікацію щодо обміну полоненими і не надає жодної інформації про полонених чи загиблих українців.

"Дуже багато в цьому роблять самі ж рідні зниклих безвісти. Вони покроково намагаються зібрати всю інформацію, вони володіють дуже багато якою інформацією, вони самі проводять свої службові розслідування. Також дуже важливим у зборі інформації є обмін полоненими. Тому що на даний час тільки звільнені з полону є основним джерелом інформації про те, що хтось ще досі знаходиться в полоні", – пояснила журналістка.

Раніше заступник голови Нацполіції Андрій Нєбитов говорив, що понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти.

18 березня Кабмін схвалив законопроєкт, яким пропонує створити пошукові групи, які будуть займатись пошуком зниклих безвісти за особливих обставин.

А 26 березня уряд призначив на посаду уповноваженого з питань людей, зниклих безвісти за особливих обставин, Артура Добросердова.

Міністерство внутрішніх справ від 1 жовтня 2023 року запустило телефонну гарячу лінію уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Номер гарячої лінії – 0 800 103 333.

Українці, які перебувають у Європі, могли здати зразки ДНК для пошуку своїх родичів, зниклих безвісти за особливих обставин. Експерти відбирали зразки ДНК, які надалі передавали українським слідчим для пошуку та ідентифікації зниклих осіб.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку