USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти

До війни за всі роки незалежності зниклими безвісти вважалися 12 292 особи
зниклі безвісти
Джерело: відкриті джерела

Станом на сьогодні зниклими безвісти залишаються 50 150 українців. Про це повідомив заступник голови Нацполіції Андрій Нєбитов у Facebook.

"Кожна зникла безвісти людина чи невпізнаний загиблий – це не просто статистична одиниця, це горе, біль і страждання рідних і близьких людей. Війна змінила масштаби розшукової роботи. До війни за всі роки незалежності зниклими безвісти вважалися 12 292 особи. З початком російського вторгнення кількість зниклих зросла в чотири рази. На сьогодні нерозшуканими залишаються 50 150 осіб", – йдеться в дописі.

Зазначається, що збір інформації, верифікація даних та реалізація пошукових заходів ускладнюються через непередбачувану ситуацію на лінії фронту, масовані атаки на мирні міста, міграцію людей і тимчасову окупацію територій.

"Навантаження на карний розшук збільшилось, проте оперативники працюють на максимумі та продовжують боротись за кожну людську долю", – додав він.

Хто ще займається пошуком зниклих безвісти

18 березня Кабмін схвалив законопроєкт, яким пропонує створити пошукові групи, які будуть займатись пошуком зниклих безвісти за особливих обставин.

А 26 березня уряд призначив на посаду Уповноваженого з питань людей, зниклих безвісти за особливих обставин, Артура Добросердова.

Крім того, чималу частина повноважень Секретаріату Уповноваженого з питань зниклих безвісти передали від Мінреінтеграції до правоохоронців (зокрема, координація розшуку осіб, функціонування реєстру, сприяння утворенню пошукових груп, утворення експертних та робочих груп).

Інша частина функцій переходить до Міноборони та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Останній проводитиме перемовини з гуманітарними місіями, громадськими об’єднаннями, благодійними організаціями та фізособами з ТОТ.

Список для репатріації тіл затверджуватиме голова штабу після погодження його з Об’єднаним центром та Офісом генпрокурора.

Тобто правоохоронці тепер займатимуться координацією розшуку осіб та функціонуванням реєстру, Міністерство оборони – пошуком тіл загиблих, а Коордштаб – обміном тілами загиблих.

Куди звертатись родичам зниклих безвісти?

Міністерство внутрішніх справ від 1 жовтня 2023 року запустило телефонну "гарячу лінію" Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Номер "гарячої лінії" – 0 800 103 333.

Ба більше, українці, які перебувають у Європі, могли здати зразки ДНК для пошуку своїх родичів, зниклих безвісти за особливих обставин. Експерти відбирали зразки ДНК, які надалі передавали українським слідчим для пошуку та ідентифікації зниклих осіб.

Читайте також:
Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів