USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

У відповідь на наступ ЗСУ в Курській області Росія розробила нову безпілотну зброю

Нові дрони управляються з використанням оптоволоконних технологій
дрони з оптоволокном
РФ використовує дрони з тією ж технологією, що й цей німецький HMX з оптоволокном
Джерело: Forbes

Росія розробила нову безпілотну зброю у відповідь на наступ Збройних сил України в Курській області. Нові безпілотники захищені від радіоперешкод, пише Forbes.

Видання вказує, що успішно реалізувати наступ у Курській області українським військовим вдалося за допомогою радіоелектронної боротьби. Це вивело з ладу російські розвідувальні безпілотники та збило їхні FPV-дрони.

Натомість РФ завдає удару новими безпілотниками, які управляються з використанням оптоволоконних технологій. Нові дрони захищені від радіоперешкод. І це, як зазначають журналісти, перший випадок застосування такої зброї у бойових діях.

"Це – нагадування, наскільки швидко розвиваються технології малих безпілотників. І попередженням для решти світу, який залежить від глушення сигналів для захисту від атак FPV-дронів", – йдеться в публікації.

FPV-безпілотники переважно вимагають радіоз’єднання з оператором. По радіозв’язку передаються відеосигнали з дрона та команди окремим каналом. Втрата будь-якого з цих сигналів зазвичай призводить до миттєвого падіння.

Журналісти додають: через те на передовій можна побачити безліч різного обладнання для глушіння сигналів, що створює перешкоди на певних частотах, дрони постійно змінюють свої робочі частоти й такі глушилки також оновлюються.

"Тому для тимчасового відключення всіх безпілотників потрібна скоординована операція, аналогічна тій, що була в Курській області. Тобто з тривалою підготовкою для виявлення всіх частот, що використовуються, і достатньою концентрацією перешкод, щоб заблокувати все в певній області", – зауважує медіа.

Разом з тим безпілотники можуть втрачати зв’язок з інших причин. Радіозв’язок вимагає прямої видимості. І це стає плюсом, коли дрон знаходиться на великій відстані від землі, але в міру його наближення до землі зв’язок починає слабшати. 

Одним із розв'язування проблеми перешкод та втрати зв’язку є використання термінального наведення за допомогою штучного інтелекту. Наприклад, оператор наводить на ціль на деякій відстані, а безпілотник продовжує прямувати за нею навіть за відсутності зв’язку. Такі системи вже впроваджуються в обмеженій кількості обома сторонами, констатують журналісти.

Новини за темою: В окупантів може з’явитись ще один тип дрона-камікадзе

Варто зауважити, що з липня окупанти почали залучати до бою нові дешеві безпілотники, які виготовлені з пінопласту й фанери.

Ці дрони оснащені камерами та SIM-картами українських операторів для надсилання зображень ворогам, щоб спробувати ідентифікувати протиповітряну оборону, зняти будь-які пошкодження та діяти як приманки. 

Читайте також:
РФ поширювала фейкові відео, які дискредитують президентську кампанію Камали Гарріс РФ поширювала фейкові відео, які дискредитують президентську кампанію Камали Гарріс
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
Президент Фінляндії запропонував виключити Росію із Ради безпеки ООН Президент Фінляндії запропонував виключити Росію із Ради безпеки ООН