USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У трьох областях України наступного року ЦНАПи обладнають сонячними електростанціями

На облаштування мають виділити 18 млн доларів, які надасть Південна Корея
панель
Сонячні панелі
Джерело: Міністерство енергетики

В Україні стартує пілотний проєкт зі встановлення сонячних електростанцій на будівлях Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). Реалізацію ініціативи запланували на 2024–2026 роки у трьох областях: Івано-Франківській, Житомирській та Одеській, поінформували в пресслужбі Міністерства енергетики України.

Так, встановлення сонячних систем дозволить забезпечити автономне електропостачання сервісних центрів і своєчасно надавати послуги населенню. Також у відомстві вважають, що це допоможе знизити навантаження на централізовані джерела постачання.

"Впроваджуватимуть проєкт корейська компанія Topinfra та громадська організація "Екоклуб", підтримку також надасть Корейський інститут розвитку технологій (KIAT). Загальна вартість ініціативи складає 18 млн доларів, які надасть Південна Корея", – йдеться у повідомленні.

Що входить у програму?

Програма включає:

  • проведення енергоаудиту;
  • навчання енергоменеджменту;
  • модернізації електромереж у будівлях;
  • встановлення сонячних панелей із накопичувачами енергії.

Реалізація проєкту дозволить зменшити витрати на електроенергію та забезпечить надійність енергопостачання цих об’єктів інфраструктури.

У відомстві додали, що успішна реалізація програми дозволить масштабувати його на інші регіони. А це своєю чергою стане додатковим кроком на шляху до створення стійкої та розподіленої енергетичної системи України.

НКРЕКП дозволила українцям продавати електроенергію власної генерації

Українці вільно зможуть продавати електроенергію власного виробництва. Відповідне рішення 9 травня ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Тобто всі побутові та непобутові споживачі електроенергії отримали право на продаж електроенергії, виробленої генеруючою установкою та/або установкою зберігання енергії будь-якому постачальнику за вільним договором та за договірною ціною.

У комісії зазначили, що таке рішення сприятиме розширенню конкуренції на роздрібному ринку електричної енергії та направлене на розвиток розподіленої генерації і забезпечення проведення зеленої трансформації енергетики.

Новини за темою: Чи готуватися українцям до блекауту: Галущенко розповів подробиці щодо роботи енергосектора взимку

Додамо, нещодавно Міненерго повідомило, що не планує відключати побутових споживачів від електроенергії під час усього осінньо-зимового періоду.

Також в Міністерстві оборони Великобританії заявили, що Росія готується завдавати ударів по енергетичній інфраструктурі України

Читайте також:
Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні ввели екстрені відключення світла В Україні ввели екстрені відключення світла