USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

НКРЕКП дозволила українцям продавати електроенергію власної генерації

Ціни на альтернативну електроенергію у другому кварталі збільшились
Сонячні панелі
Джерело: відкриті джерела

Українці вільно зможуть продавати електроенергію власного виробництва. Відповідне рішення 9 травня ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Тобто всі побутові та непобутові споживачі електроенергії отримали право на продаж електроенергії, виробленої генеруючою установкою та/або установкою зберігання енергії будь-якому постачальнику за вільним договором та за договірною ціною.

У комісії зазначили, що таке рішення сприятиме розширенню конкуренції на роздрібному ринку електричної енергії та направлене на розвиток розподіленої генерації і забезпечення проведення зеленої трансформації енергетики.

Як в Україні продавати електроенергію

Продаж електроенергії може цікавити у першу чергу людину, яка встановила у себе сонячні панелі або будь-які інші альтернативні джерела електроенергії, і має її залишок.

Простими словами це називається "зелений тариф". Це ціна, за якою держава може купувати електроенергію, вироблену з альтернативних джерел.

Що потрібно для підключення до "зеленого тарифу"

Для цього потрібно:

– Встановити сонячну електростанцію;

– Встановити двонаправлений лічильник;

– Укласти договір з місцевим обленерго;

– Подати заяву в НКРЕКП про підключення до системи.

Що з цінами на "зелений тариф"

Цікаво, що "зелений тариф" закріплений у євро, однак розрахунки здійснюються у гривні. Тому НКРЕКП повинна перераховувати ціни щоквартально залежно від курсу валют.

Тож "зелений тариф" на другий квартал 2023 року підвищений для всіх видів ВДЕ-генерації для розрахунків у гривні на 1,08%. Він становитиме 4,99 грн/кВт-ч (без ПДВ).

Раніше ми писали, що Міністерство оборони України спільно з Міністерство енергетики України розпочали проєкт щодо встановлення сонячних панелей на закладах охорони здоров’я

Читайте також:
Велика Британія вперше передасть Україні бомби Paveway IV: У чому їхня особливість Велика Британія вперше передасть Україні бомби Paveway IV: У чому їхня особливість
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
До України знову прийшов пил із Сахари До України знову прийшов пил із Сахари
Більш ніж половина українських новобудов мають суди по землі Більш ніж половина українських новобудов мають суди по землі