USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

У світі все ще викидають занадто багато вуглекислого газу, щоб обмежити глобальне потепління: Що кажуть в ООН

Науковці кажуть, що є велика ймовірність того, що планета нагріється на понад 1,5°C вже у 2030-х роках
глобальне потепління
Джерело: NYT

Науковці з'ясували, що наявна у світі інфраструктура викине більше вуглекислого газу, ніж можна викинути для утримання глобального потепління у межах 1,5°C. Про це повідомляє BBC з посиланням на звіт Міжурядової групи експертів з питань змін клімату при ООН.

Для свого звіту науковці проаналізували багато досліджень глобального потепління. Ці дані зібрані з моменту укладання Паризької кліматичної угоди з 2015 року.

Раніше учені прогнозували, що до середини ХХІ століття середня температура у світі зросте на 1,5°C порівняно з доіндустріальним періодом. Це теоретично допустима норма, перевищення якої призведе до катастрофічних наслідків для природи і неприйнятних змін у різних сферах людського життя.

Водночас тепер Міжурядова група резюмує, що є велика ймовірність того, що планета нагріється на понад 1,5°C вже у 2030-х роках. Науковці кажуть, що прогнозовані викиди вуглекислого газу з існуючої інфраструктури порушать вуглецевий баланс — кількість CO2, яку можна викинути, перш ніж температура зросте на 1,5°C.

Новини за темою: Астрономи знайшли нову планету, на якій може бути життя

Уряд Великої Британії відповів, що у звіті чітко зазначено, що країни повинні "працювати над більш амбітними кліматичними зобов’язаннями" напередодні кліматичного саміту ООН COP28 у листопаді.

"Велика Британія є світовим лідером у роботі над нульовою чистотою, але нам потрібно йти далі та швидше", – сказав речник.

Очікується, що малі острови в Тихому океані найбільше постраждають від зміни клімату.

Учені повідомляють, що для того, щоб відбулись кардинальні зміни, треба значно скоротити викиди вуглецю та знизити ціни на сонячну та вітрову енергію.

За прогнозом науковців, до 2100 року повені, які траплялися раз на століття, будуть завдавати шкоди людству принаймні щорічно в половині світових припливно-відпливних зонах. Також є велика можливість зростання лісових пожеж, вимирання різних видів живих істот та занепад продовольчих систем.

Як врятувати планету? 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що всі країни мають визначити свої подальші цілі, щоб досягти нульового викиду парникових газів. Посадовець закликає країни перейти до термінових дій та всі свої плани на найближче десятиліття спрямувати задля досягнення нульового рівня викидів.

"Лідери розвинених країн повинні взяти на себе зобов'язання досягти нульового рівня відходів якомога ближче до 2040 року – це межа, до якої ми маємо прагнути", – сказав він.

Теги: ООН
Читайте також:
Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН
Страти, зникнення, катування і навіть сексуальне насильство, – ООН розповіла про нові злочини РФ в Україні Страти, зникнення, катування і навіть сексуальне насильство, – ООН розповіла про нові злочини РФ в Україні
Російські авіакомпанії до квітня припинять працювати з ООН Російські авіакомпанії до квітня припинять працювати з ООН
Радбез ООН потребує серйозної реформи, – Гутерреш Радбез ООН потребує серйозної реформи, – Гутерреш