USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

У США з 15-ї спроби обрали спікера Палати представників

Спікером Палати представників став республіканець Кевін Маккарті
Кевін Маккарті
Джерело: The New York Times

У Сполучених Штатах Америки обрали спікера Палати представників – ним став республіканець Кевін Маккарті. Його обрали на цю посаду з 15-ї спроби – це найдовша серія голосувань за спікера з 1859 року. Про це пише New York Times.

Розповідається, що Палата представників не могла обрати спікера протягом п'яти днів. Через це була паралізована робота цього органу, адже парламентарі не могли скласти присягу до обрання спікера.

У фінальному підрахунку Кевін Маккарті мав 216 голосів – цього достатньо, щоб бути обраним на посаду. Проте під час голосування Кевіну Маккарті довелося відмовитися від значних повноважень. Так, він пообіцяв підтримати процедурні зміни, що розширюють права та можливості незгодних, зокрема можливість дозволити єдиній республіканській силі проголосувати за його усунення з посади спікера. 

Що це означає для України

В Україні Кевін Маккарті найбільше відомий своєю заявою про те, що американська допомога не має бути безлімітною. Передбачалося, що Палата представників під контролем республіканців та під керівництвом Маккарті загалом буде дещо скептичнішою щодо військової, фінансової та іншої підтримки України.

Ще на проміжних виборах у Конгрес восени 2022 року Кевін Маккарті говорив, що, отримавши більшість у Палаті представників, республіканці не виписуватимуть Україні "порожніх чеків". Це повторювало скептичні настрої деяких членів Республіканської партії щодо підтримки України у війні з Росією. Тоді ж MAGA-крило партії закликало урізати фінансування, яке надають Україні.

Хоча після особистої зустрічі із президентом Зеленським і його промови у Конгресі, Маккарті заявив, що йому сподобалося звернення українського лідера і він підтримує Україну. "Але я ніколи не підтримаю чистий чек. Треба переконатися, що існує звітність за всі витрачені нами гроші", – додав він.

Допомога від США сьогодні

Відзначимо, що Сполучені Штати активно підтримують Україну у війні з РФ. Зокрема, напередодні Пентагон опублікував детальний список озброєння, яке отримає Київ в рамках найбільшого пакета допомоги на суму $3,075 млрд.

Крім цього, США виділяють ще $225 мільйонів на модернізацію Збройних сил України та їхню довгострокову підтримку. Ще $682 мільйони підуть американським союзникам у Європі, щоб стимулювати та поповнювати їхню військову спроможність на тлі допомоги Києву.

Перед цим повідомлялося, що Сполучені Штати закуплять для України 18 комплектів автоматизованої системи управління вогнем артилерії IFATDS, які призначені для ракетних комплексів HIMARS. 

Теги: США
Читайте також:
Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп
Військова допомога від США дозволить Україні контрнаступати у 2025 році, – радник Байдена Військова допомога від США дозволить Україні контрнаступати у 2025 році, – радник Байдена
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері