USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Республіканці США заблокували двопартійну угоду, в частині якої йшлося про фінансову допомогу Україні: Байден різко розкритикував рішення

Президент Сполучених Штатів зауважив, що "ніколи не думав, що побачить щось подібне"
Джо Байден
Джо Байден
Джерело: відкриті джерела

Республіканці в американському Сенаті проголосували проти просування двопартійної угоди про безпеку кордону, яка була частиною більшого пакета екстреної іноземної допомоги для України, Ізраїлю та безпеки Індійсько-Тихоокеанського регіону. Президент США Джо Байден різко розкритикував це рішення, повідомляють західні ЗМІ.

За інформацією журналістів, сенатор Берні Сандерс проголосував проти, пославшись на протидію військової допомоги Ізраїлю в розмірі 10 мільярдів доларів, враховуючи загибель понад 27 тис. палестинців у Газі. Сенатори-демократи Ед Маркі (Массачусетс), Боб Менендес (Нью-Джерсі), Алекс Паділья (Каліфорнія) та Елізабет Воррен (Массачусетс) також проголосували проти.

Разом з тим лунали заяви, що слід переходити до "плану Б" після невдалого голосування та опублікувати пакет, який містить допомогу Україні, Ізраїлю та інші зовнішньополітичні пріоритети, але не включає угоду про кордон.

"Ця подія ознаменувала різку зміну серед республіканців у Сенаті, які місяцями наполягали на тому, що будь-яке фінансування України повинно супроводжуватися реформами для забезпечення безпеки кордону. Крім того, було б виділено 6,8 мільярда доларів США на митну та прикордонну служби, 7,6 мільярда доларів – на імміграційну та митну служби Сполучених Штатів Америки та 4 мільярди доларів – на Службу громадянства та імміграції США. Загалом – 20,2 мільярда доларів у покращення безпеки кордону", – йдеться в повідомленні.

Угода про безпеку кордону була частиною додаткового пакета національної безпеки на суму 118 мільярдів доларів США, який включав 60 мільярдів доларів для України, 14 мільярдів доларів на безпекову допомогу Ізраїлю та 10 мільярдів доларів на гуманітарну допомогу цивільним особам у Газі, на Західному березі річки Йордан та Україні.

Але республіканська реакція була швидкою та шаленою після того, як учасники переговорів оприлюднили деталі угоди невдовзі.

Новини за темою: Очільники Міноборони США та Британії обговорили подальшу підтримку України

Консерватори в Сенаті на чолі з сенаторами Тедом Крузом (республіканець, Техас), Майком Лі (республіканець, Юта), Роном Джонсоном (республіканець, Вісконсін), Ріком Скоттом (республіканець, Флорида) і Дж. Д. Венсом (республіканець, Огайо) взяли лідерство на конференції Республіканської партії в Сенаті, виступаючи проти цього. Політики попередили, що це погіршить прикордонну кризу, заохотивши ще більше мігрантів перетинати кордон.

"Чому цей законопроєкт жахливий? Тому що це не розв'язує проблему. Цей законопроєкт розробили не для безпеки кордону. Натомість документ кодифікував відкриті кордони Джо Байдена", – заявив Круз.

Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер (DNY) розкритикував своїх колег-республіканців у Сенаті за блокування реформ безпеки кордону, яких вони вимагали місяцями.

"Очевидно, що республіканці насправді несерйозно ставляться до встановлення кордону, тому що ви не можете, ви не можете стверджувати, що серйозно ставитеся до встановлення кордону, голосуючи проти такого пакета кордонів, який ми маємо нині", – сказав Шумер.

Сенатор Джон Корнін (республіканець від Техасу) піднявся в Сенаті, щоб протистояти нападкам Шумера, захищаючи опозицію республіканців щодо угоди про кордон як реакцію на те, що, на їхню думку, як неспроможність президента Байдена забезпечити дотримання імміграційних законів, які вже є в книгах.

"Річ у тому, що у нас немає впевненості, нульової впевненості, що адміністрація Байдена забезпечить дотримання закону, коли йдеться про кордон", – зауважив Корнін.

Реакція Байдена

Натомість президент Джо Байден різко критикував республіканців у Конгресі під час збору коштів у Нью-Йорку в середу після того, як Республіканська партія Сенату заблокувала просування двопартійної угоди про кордон і пакета іноземної допомоги.

"Ніколи не думав, що побачу щось подібне, що бачимо зараз на Капітолійському пагорбі. А експрезидент Дональд Трамп подзвонив і погрожував законодавцям відплатою, якщо вони підтримають пакет, який також включив більше американського фінансування для України та Ізраїлю. Республіканці відходять, тому що їм телефонує Дональд Трамп і погрожує", – додав Байден.

Новини за темою: В адміністрації Байдена розкритикували законопроєкт про підтримку Ізраїлю без допомоги Україні

Зауваження, зроблені за зачиненими дверима донорам у Верхньому Вест-Сайді на Мангеттені, були попереднім переглядом того, як Байден планує використати невдале голосування на кордоні для своєї політичної вигоди в наступні місяці, припускають ЗМІ.

Раніше

Палата представників Конгресу США не змогла ухвалити законопроєкт спікера Майка Джонсона про надання військової допомоги лише Ізраїлю. Більшість конгресменів назвали документ "політичним трюком".

Окремий законопроєкт спікера Палати представників Майка Джонсона передбачає виділення коштів лише на підтримку Ізраїлю та американських сил на Близькому Сході – пріоритети, які, на його думку, мають бути відокремлені від інших питань національної безпеки.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську