USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Конгрес США не ухвалив законопроєкт про пакет фіндопомоги Ізраїлю без України, – WP

Спікер Джонсон припустив, що після того як законодавці подбають про Ізраїль, вони займуться іншими питаннями
США
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Напередодні Палата представників Конгресу США не змогла ухвалити законопроєкт спікера Майка Джонсона про надання військової допомоги лише Ізраїлю. Більшість конгресменів назвали документ "політичним трюком", повідомляє The Washington Post.

Окремий законопроєкт спікера Палати представників Майка Джонсона передбачає виділення коштів лише на підтримку Ізраїлю та американських сил на Близькому Сході – пріоритети, які, на його думку, мають бути відокремлені від інших питань національної безпеки.

Законопроєкт виніс на голосування конгресмен від Республіканської партії Кен Калверт. Більшість демократів, навіть затяті прихильники Ізраїлю, засудили його і назвали "політичним трюком", що має "мало спільного з правом Ізраїлю на самооборону".

"Пропозиція є "чистим законопроєктом", позбавленим менш популярних положень про національну безпеку. А твердження про те, що цей законопроєкт є політичним, є відверто неправдивими. Нині маємо можливість зібратися разом і дати сильний сигнал: США стоять на боці Ізраїлю. Єдині люди, які роблять це політичним, – це ті, хто виступає проти нього", – сказав Калверт незадовго до голосування.

Водночас спікер Джонсон припустив, що після того як законодавці подбають про Ізраїль, вони займуться іншими питаннями.

"Ми повинні розібратися з цими заходами незалежно і окремо. Думаю, вони цього заслуговують", – уточнив він.

Новини за темою: Очільники Міноборони США та Британії обговорили подальшу підтримку України

Однак напередодні голосування десятки законодавців, зокрема лідери Демократичної партії та члени ультраконсервативної фракції в Палаті представників, заявили про намір відхилити законопроєкт.

"Незадовго до голосування лідер демократичної меншості в Палаті представників Хакім Джеффріс, лідер демократів Кетрін Кларк і голова фракції демократів Піт Агілар у меморандумі "Шановний колего" заявили про готовність підтримати будь-які серйозні двопартійні зусилля через особливі відносини між США й Ізраїлем. Окремий закон "пропонується не з добрими намірами", – пише видання.

Політики назвали такий стан справ "абсолютно очевидною й цинічною спробою екстремістів MAGA (Make America Great Again – "Зробімо Америку великою знову", – ред.) підірвати можливість всеосяжного двопартійного пакета фінансування, спрямованого на розв'язання проблем національної безпеки Америки на Близькому Сході, в Україні, Індо-Тихоокеанському регіоні та усьому світі".

Раніше

Днями президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден закликав сенаторів якнайшвидше проголосувати за двопартійну угоду про національну безпеку, представлену Сенатом. У законопроєкті на допомогу Україні передбачили 60 млрд доларів, йшлося в заяві Байдена.

Пакет на суму 118 мільярдів доларів поєднує політику захисту кордонів США, допомогу Україні та Ізраїлю. Зокрема, на допомогу Україні передбачили 60,1 млрд доларів і понад 14 млрд доларів – на підтримку Ізраїлю.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат