USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

У російському полоні перебувають близько 400 українських жінок

Є жінки, доля яких невідома з 2014 року
полон
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Зараз у російській неволі знаходяться 403 українських жінки. Чимало з них – цивільні. Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими у Telegram.

Крім того, є жінки, доля яких невідома з 2014 року.

"На численні звернення із вимогою повернути поневолених жінок російська сторона відповідає мовчанкою та ігнорує всі звернення", – йдеться в повідомленні.

Звільнені з полону жінки розповідають про приниження від окупантів, негуманні умови утримання, недостатнє харчування, неможливість отримати кваліфіковану медичну допомогу та зв'язатися з рідними. Не має доступу до них і Червоний Хрест.

"Українська сторона не раз пропонувала Росії звільнити жінок в першу чергу, натомість представники країни-агресорки займаються маніпуляціями, зокрема оприлюдненням різноманітних списків. Але за цим усім криється небажання продовжувати обміни", – додали в Штабі.

Що відомо про ставлення до українських полонених у РФ?

Натомість російська сторона не дотримується міжнародних зобов’язань в рамках міжнародних договорів щодо поводження з військовополоненими. Українські хлопці повертаються після обмінів змученими та морально подавленими. Росіяни нерідко знущаються та катують українських військовополонених, до того ж тримають наших захисників в тюрмах та СІЗО.

Українські військовополонені зазнають жорстокого поводження у спеціально створених таборах у РФ. Катування в місцях позбавлення волі в Росії мають системний характер. 

Також Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй з прав людини провела інтерв'ю з 60 нещодавно звільненими українськими військовополоненими. Понад половина з них зазнали сексуального насильства з боку росіян. 

Як ставиться Україна до полонених окупантів?

В Україні є два табори для військовополонених.

Проте міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Україна не може технічно та фінансово потягнути всі норми Женевської конвенції щодо військовополонених, тому не виконує "прям все, все, все". Зокрема, Україна не сплачує російським військовополоненим фінансування, аналогічне тому, що їм виплачувала РФ. А таку норму прописано у Конвенції.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі