USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна відкриває новий табір для російських військовополонених

Умови в новому таборі відповідатимуть усім вимогам норм Міжнародного гуманітарного права
військовополонені
Джерело: відкриті джерела

Через велику кількість російських військовополонених найближчим часом в Україні відкриють новий табір для утримання військовополонених. Про це повідомили в Telegram-каналі проєкту "Хочу жити".

Новий табір буде "у глибокому тилу", оскільки це передбачено Женевськими конвенціями. Як зазначається, умови там відповідатимуть усім вимогам норм Міжнародного гуманітарного права: військових РФ забезпечать меддопомогою, триразовим харчуванням, зв'язком із рідними, а також постійним доступом до представників Міжнародного комітету Червоного Хреста.

"На відміну від РФ, Україна дотримується міжнародних гуманітарних норм. Водночас російська сторона, наприклад, тримає українських військових у звичайних в'язницях та виправних колоніях разом з ув'язненими, іноді в нелюдських умовах, не поважаючи та фактично не визнаючи їхнього статусу військовополоненого", – заявили представники проєкту.

Зауважимо

Наразі для тримання військовополонених в Україні працює один табір – "Захід 1". Нині ж відкривають новий табір та, паралельно з цим, тривають роботи з підготовки до запуску ще одного табору.

Як зазначається, збільшення кількості військовополонених окупантів пов'язане як із ситуацією на фронті, так і з тим, що російська сторона блокує обміни військовополоненими.

А що у РФ?

Натомість російська сторона не дотримується міжнародних зобов’язань в рамках міжнародних договорів щодо поводження з військовополоненими. Українські хлопці повертаються після обмінів змученими та морально подавленими. Росіяни нерідко знущаються та катують українських військовополонених, до того ж тримають наших захисників в тюрмах та СІЗО.

Українські військовополонені зазнають жорстокого поводження у спеціально створених таборах у РФ. Катування в місцях позбавлення волі в Росії мають системний характер. 

"У нас є докази того, що садисти із ФСБ та ФСВП застосовують щодо них жорстоке поводження та тортури", – сказав російський правозахисник у комітеті ПАРЄ Володимир Осєчкін.

Крім того, уточнюється, що ФСБ використовує відео зґвалтування і катування ув'язнених, щоб їх шантажувати та домагатися потрібних свідчень. Правозахисник заявив, що передав жорсткий диск із доказами ПАРЄ.

Варто додати

Станом на початок вересня правоохоронці виявили на деокупованих територіях України 80 місць несвободи й катівень, де незаконно утримували та катували цивільне населення.

До того ж в ООН визнали, що окупанти катували українців до смерті.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням