USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

У РФ ухвалили закон, який дозволить позбавляти громадянства мігрантів за відмову ставати на військовий облік

Водночас російські правоохоронці продовжують переслідувати мігрантів з метою відправки їх на війну проти України
Мобілізація Росія
Мобілізація в Росії
Джерело: AP photo

Державна дума Росії схвалила законопроєкт про позбавлення громадянства натуралізованих громадян, якщо вони не стануть на військовий облік, що свідчить про нову форму примусу громадян йти на війну проти України. Про це йдеться в повідомленні британської розвідки.

Зазначається, що після підписання закону практичні наслідки для російського призову в армію, ймовірно, будуть обмеженими.

Попри це російські ЗМІ продовжують повідомляти про переслідування мігрантів правоохоронними органами, зокрема з метою їх залучення до армії.

У Міноборони Британії впевнені, що новий закон надає ще одну форму правового примусу в цьому відношенні.

Крім того, там вважають, що цей закон також слід розглядати в контексті дедалі більших антимігрантських настроїв, що розпалюються деякими членами російського уряду, особливо щодо вихідців із Центральної Азії.

"Ці настрої і риторика помітно посилилися після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, імовірно, як частина спроби створити додаткові джерела легітимності уряду перед обличчям великих втрат і зниження рівня життя", – зазначається в публікації.

Новини за темою: Наступ на Харківщину: Росія залучає студентів та мігрантів з Африки

Варто зауважити, що після проведення "часткової" мобілізації у РФ у 2022 році Кремль постійно заперечує плани запуску нового масового призову в армію. Хоча в Росії немає оголошеної мобілізації, окупантській армії щомісяця вдається набирати до своїх лав близько 30 тисяч осіб.

Нещодавно Центр національного спротиву при РНБО повідомляв, що РФ знайшла ще один спосіб для поповнення "орди". Аби мобілізувати більше чоловіків, там пропонують винагороду тому, хто приведе друга чи знайомого, чи родича до лав збройних сил Росії.

У РФ, на відміну від України, мобілізація не так відчувається, а людей там у рази більше. Крім того, військове керівництво Росії вигадує різні способи, щоб залучити в армію тих, хто не суперечитиме службі. Наприклад, мобілізують чоловіків із віддалених регіонів РФ, пропонують воювати тим, хто потребує грошей і не має роботи, мобілізують ув'язнених, примушують воювати українців, які потрапили під окупацію.

Станом на травень 2024-го російська армія з початку року набрала до своїх лав близько 140 тисяч осіб, які навіть з урахуванням втрат збільшили вороже угруповання.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції