USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

У рамках Меморандуму з МВФ Україна планує продати два держбанки

Для цього Україна планує оновити проєкт закону про приватизацію державних банків
Сенс банк

"Сенс Банк"

Джерело: відкриті джерела

Україна почне готувати до приватизації два державні банки – "Сенс Банк" і "Укргазбанк". Про це йдеться в оновленому Меморандумі з МВФ.

Зазначається, що до кінця травня буде призначений міжнародно визнаний фінансовий радник. Основним критерієм для відбору буде міжнародний досвід продажу фінансових установ. Після цього консультант запропонує комплексний план дій з продажу банків.

Також буде розглянуто питання про те, чи слід оновити загальну стратегію державних банків в умовах воєнного стану і стратегії для окремих державних банків.

"У рамках підготовки до приватизації банків із контрольним пакетом державної власності ми розглянемо й оновимо проєкт закону 2012 року про приватизацію державних банків... і подамо його до парламенту до кінця березня 2024 року", – ідеться в Меморандумі.

Новини за темою: НБУ має намір змінити правила банківської таємниці, дозволивши держорганам отримувати інформацію про рахунки

Також українська сторона взяла на себе зобов'язання, що всі системні банки з контрольним пакетом державної власності підпадатимуть під контроль Міністерства фінансів, а будь-які несистемні банки, які перебувають у державній власності, не рекапіталізуватимуться з використанням бюджетних ресурсів і їх буде передано до Фонду гарантування вкладів для вжиття заходів у разі порушення пруденційних вимог (змінений постійний структурний маяк).

Нагадаємо, Кабінет міністрів України 21 липня підтримав дії НБУ й ухвалив постанову про виведення "Сенс Банку" із ринку та його націоналізацію.

Держава купила акції банку в повному обсязі за одну гривню. Органом управління державного "Сенс Банку" буде Міністерство фінансів. Права на його акції переказали на рахунок у цінних паперах в "Укрексімбанку".

Детальніше про те, чому раніше не вдавалося націоналізувати "Сенс Банк" та як відбувався процес націоналізації, читайте ТУТ.

Читайте також:
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку