USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

У рамках Меморандуму з МВФ Україна планує продати два держбанки

Для цього Україна планує оновити проєкт закону про приватизацію державних банків
Сенс банк

"Сенс Банк". Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Україна почне готувати до приватизації два державні банки – "Сенс Банк" і "Укргазбанк". Про це йдеться в оновленому Меморандумі з МВФ.

Зазначається, що до кінця травня буде призначений міжнародно визнаний фінансовий радник. Основним критерієм для відбору буде міжнародний досвід продажу фінансових установ. Після цього консультант запропонує комплексний план дій з продажу банків.

Також буде розглянуто питання про те, чи слід оновити загальну стратегію державних банків в умовах воєнного стану і стратегії для окремих державних банків.

"У рамках підготовки до приватизації банків із контрольним пакетом державної власності ми розглянемо й оновимо проєкт закону 2012 року про приватизацію державних банків... і подамо його до парламенту до кінця березня 2024 року", – ідеться в Меморандумі.

Новини за темою: НБУ має намір змінити правила банківської таємниці, дозволивши держорганам отримувати інформацію про рахунки

Також українська сторона взяла на себе зобов'язання, що всі системні банки з контрольним пакетом державної власності підпадатимуть під контроль Міністерства фінансів, а будь-які несистемні банки, які перебувають у державній власності, не рекапіталізуватимуться з використанням бюджетних ресурсів і їх буде передано до Фонду гарантування вкладів для вжиття заходів у разі порушення пруденційних вимог (змінений постійний структурний маяк).

Нагадаємо, Кабінет міністрів України 21 липня підтримав дії НБУ й ухвалив постанову про виведення "Сенс Банку" із ринку та його націоналізацію.

Держава купила акції банку в повному обсязі за одну гривню. Органом управління державного "Сенс Банку" буде Міністерство фінансів. Права на його акції переказали на рахунок у цінних паперах в "Укрексімбанку".

Детальніше про те, чому раніше не вдавалося націоналізувати "Сенс Банк" та як відбувався процес націоналізації, читайте ТУТ.

Читайте також:
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку
Рада ЄС схвалила виділення першого траншу Україні в понад чотири мільярди євро у межах Ukraine Facility Рада ЄС схвалила виділення першого траншу Україні в понад чотири мільярди євро у межах Ukraine Facility
Україна може найближчим часом отримати 250 млн євро для підтримки енергетики від ЄІБ Україна може найближчим часом отримати 250 млн євро для підтримки енергетики від ЄІБ
Українці можуть взяти енергообладнання в кредит під 0%: Запрацювали нові фінансові програми Українці можуть взяти енергообладнання в кредит під 0%: Запрацювали нові фінансові програми