USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Польські та угорські фермери знову почали акції на кордоні з Україною: Рух транспорту ускладнено

Рух транспорту ускладнено щонайменше на трьох пропускних пунктах
Кордон

Польща заявить до ЄС зміни про транспортний безвіз з Україною

Джерело: відкриті джерела

Польські та угорські фермери знову почали акції протестів на кордоні з Україною. Рух транспорту ускладнено щонайменше на трьох пропускних пунктах. Про це повідомляє Держприкордонслужба України та угорський портал Világgazdaság.

Ситуація на українсько-польському кордоні

За даними ДПСУ, через акції ускладнено рух через пункти пропуску "Медика – Шегині", "Гребенне – Рава-Руська" та "Дорогуськ – Ягодин".

Зокрема, як повідомляють польські прикордонники:

  • перед пунктом пропуску "Медика" протестувальники налаштовані пропускати по одному вантажному автомобілю, одному автобусу та одному легковому автомобілю на годину;
  • біля пункту пропуску "Гребенне" планується пропускати по два вантажні автомобілі на годину в обох напрямках. Рух легкового транспорту та автобусів не обмежуватимуть;
  • через пункт пропуску "Дорогуськ" протестувальники мають намір пропускати щогодини по одній вантажівці в обидва боки. Рух автобусів відбуватиметься без змін.

Ситуація на українсько-угорському кордоні

Слідом за поляками протест влаштували угорські фермери. Акція відбувається біля КПП "Захонь". Але там рух вантажівок не заблоковано.

Фермери виступають проти рішення Єврокомісії про продовження безмитного ввезення української продукції ще на рік. Демонстрацію організували Асоціація спілок угорських фермерів і фермерських кооперативів та Національна сільськогосподарська палата, які вважають рішення Єврокомісії неприйнятним.

На кордоні з Угорщиною трактори і різні види сільськогосподарської техніки розтягнулися на сотні метрів, пишуть місцеві ЗМІ.

Угорські аграрії наполягають, що продукти, які надходять з-за меж Європейського Союзу, повинні підкорятися тим самим правилам, яких дотримуються фермери ЄС, і Брюссель повинен захистити інтереси своїх власних фермерів, "а не намагатися знищити європейське село своїми заходами".

Протестувальники також кажуть, що Україна експортує ГМО-продукти, і вони виступають проти цього. Вони переконані, що "Україна може зруйнувати європейське сільське господарство" і що багато виробників і переробників продуктів харчування в ЄС можуть збанкрутувати через надходження українських товарів.

Нагадаємо, 2 лютого польські та угорські фермери пригрозили знову заблокувати кордон з Україною.

Фермери заявляють, що пасивність польської влади та декларації про співпрацю з Європейською комісією, яка ухвалила рішення щодо імпорту товарів з України, "не залишає іншого вибору, окрім як оголосити загальний страйк".

Читайте також:
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн