USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

У Польщі очікують, що транзит української агропродукції припиниться з 1 квітня

Польські аграрії, які вже багато тижнів протестують, вимагають обмежити надходження товарів з України
кордон
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Польщі сподіваються, що з 1 квітня вдасться припинити транзит української аграрної продукції через територію Польщі. Про це заявив міністр розвитку та технологій Кшиштоф Гетьман в ефірі Radio Lublin.

За його словами, переговори щодо системи ліцензування торгівлі товарами з України є дуже просунутими і можуть бути завершені цього тижня. Йдеться про доступ до ринку для таких продуктів, як зернові, ріпак, кукурудза, цукор, птиця, яйця, м’які фрукти та яблука.

Польські аграрії, які вже багато тижнів протестують, вимагають обмежити надходження товарів з України. Кшиштоф Гетьман наголосив, що їхні вимоги щодо "Зеленої угоди" – зокрема скасування зобов'язання щодо пари, обмежень на пестициди та санкцій для малих фермерських господарств – виконано.

"За рахунок надлишку пшениці та кукурудзи також планується дотація за продане зерно. Тут виняткове ставлення до Люблінського воєводства, яке буде одним із перших, хто отримає таке фінансування. Фермери з Любліна отримають гроші. Я також хотів би наголосити, що щодо зерна, то ми сподіваємося – адже ми про це говорили з українською стороною – що навіть транзит, насамперед кукурудзи та пшениці, практично закінчиться після 1 квітня", – зазначив Кшиштоф Гетьман.

На початку березня заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна заявив, що повідомлення про переговори Варшави з Урсулою фон дер Ляєн на тему звільнення Польщі від деяких положень "Зеленої угоди" є правдою.

У відповіді на питання заступник міністра підтвердив, що Варшава веде неформальні переговори з Урсулою фон дер Ляєн про те, що деякі положення "Зеленого курсу" Євросоюзу не повинні застосовуватися в Польщі. І країна повинна мати виняток як великий сільськогосподарський ринок, який є найближчим до України.

Шейна уточнив, що виняток з правил стосуватиметься "всього що тільки можливо як із "зеленого курсу", так і з напливу продуктів, які спричиняють постійний збій на ринку однієї або більшості країн".

Водночас заступник міністра економіки Тарас Качка заявив, що Україна готова прийняти обмеження на торгівлю з Європейським Союзом, щоб розрядити запеклу політичну суперечку з Польщею. Проте й закликає заборонити імпорт російського зерна, яке все ще надходить в Європу через Білорусь і країни Балтії.

Читайте також:
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони
Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень
Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України Європарламент схвалив продовження режиму безмитної торгівлі для України