USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 2 2 9 0 (+1260)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Україна готова прийняти обмеження на торгівлю з ЄС, щоб розрядити ситуацію з Польщею

Однак закликає заборонити імпорт російського зерна
торгівля агро
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Україна готова прийняти обмеження на торгівлю з Європейським Союзом, щоб розрядити запеклу політичну суперечку з Польщею. Проте й закликає заборонити імпорт російського зерна, яке все ще надходить в Європу через Білорусь і країни Балтії, заявив міністр торгівлі України Тарас Качка виданню Financial Times.

"Можливо, на такий перехідний період зробити заборону... Керований підхід до торгових потоків між Україною та ЄС – це те, що нам усім потрібно. Що стосується пшениці, то не Україна створює проблеми для польських фермерів, а Росія", – сказав він.

Крім звинувачень Качки Москви в підбурюванні польських протестів звинувачення також висунув єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс.

"Київ підтримує нові заходи, запропоновані Брюсселем щодо встановлення обмежень на імпорт яєць, птиці та цукру з червня, а також дозволу окремим країнам закривати свої ринки для українського зерна, за винятком подальшого транзиту в інші країни. А з 2022 року по минулий рік виробництво цукру в Україні зросло з 7 тис. до 500 тис. тонн. Те, як швидко це було зроблено, може налякати всіх", - додав український міністр.

Також нещодавно Україна погодилася перенаправити експорт кукурудзи до Італії та Іспанії через Чорне море, а не автомобільним транспортом через сусідні країни, щоб зменшити напруженість. 

"Ми добровільно припинили дозвіл на експорт кукурудзи до всіх п’яти сусідніх держав-членів. Попри це ми експортували ще один новий рекорд – 15 млн тонн кукурудзи в календарному 2023 році. Тож у нас великий попит в інших країнах. Україна заповнила прогалини у виробництві Євросоюзу", – пояснив Качка.

Раніше

Днями заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна заявив, що повідомлення про переговори Варшави з Урсулою фон дер Ляєн на тему звільнення Польщі від деяких положень "Зеленої угоди" є правдою. Про це він повідомив у програмі "7-й день тижня на радіо ZET".

У відповіді на питання заступник міністра підтвердив, що Варшава веде неформальні переговори з Урсулою фон дер Ляєн про те, що деякі положення "Зеленого курсу" Євросоюзу не повинні застосовуватися в Польщі. І країна повинна мати виняток як великий сільськогосподарський ринок, який є найближчим до України.

Шейна уточнив, що виняток з правил стосуватиметься "всього що тільки можливо як із "зеленого курсу", так і з напливу продуктів, які спричиняють постійний збій на ринку однієї або більшості країн".

Читайте також:
США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги
Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол
Байден схвалив передачу допомоги Україні на 400 млн доларів. Оновлено Байден схвалив передачу допомоги Україні на 400 млн доларів. Оновлено