USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У Польщі не прийняли пропозицію Зеленського про зустріч на кордоні і назвали свою дату переговорів

Прем'єр Туск сказав, що уряд продовжить захищати інтереси польських фермерів
Дональд Туск
Джерело: відкриті джерела

Представники урядів України та Польщі проведуть зустріч для розв'язання питання блокади кордону у Варшаві 28 березня. Про це заявив прем'єр-міністр Дональд Туск, передає Polskieradio24.

Водночас він додав, що зустрічі лідерів Польщі та України найближчим часом, як про це просив президент Володимир Зеленський, не буде.

За його словами, польський уряд "буде шукати захисні рішення для польських фермерів", при цьому як внутрішніми методами, так і шляхом використання національних фондів, а також шляхом подальших перемовин з Україною та ЄС.

Туск додав, що уряд хоче встановити лінію компромісу і домовленості з фермерами-протестувальниками, яка їх влаштовувала б і дозволяла припинити протести.

При цьому він наголосив, що уряд Польщі не дозволятиме тим, хто відкрито й активно служить путінській пропаганді, скористатися протестом фермерів на кордоні з Україною.

"Будь-яка така підтримка наративу Путіна є державною зрадою, ми цього не потерпимо", – заявив прем'єр.

Водночас Туск також закликав розділити обидва питання у внутрішньому та міжнародному обговоренні, тобто беззастережну підтримку України та захист польських фермерів і польського ринку від негативних наслідків лібералізації торгівлі з Україною.

Новини за темою: Поляки посилили блокаду кордону України, а українці почали свою акцію. Фото, відео

Щодо критичних товарів (зброя, гумдопомога тощо), які їдуть через Польщу до України, то Туск зазначив, що уряд внесе інфраструктури КПП до списку критичної інфраструктури. Таким чином Варшава має намір узяти під власний контроль ділянки доріг у бік пунктів пропуску для гарантії постачання необхідних Україні товарів.

Як відомо, вчора Володимир Зеленський звернувся до поляків на тлі триваючої блокади кордону України польськими протестувальниками. У зверненні глава держави сказав, що доручив уряду до 24 лютого бути на кордоні України, а також запросив прем'єр-міністра і президента Польщі приїхати до свого кордону.

"І я прошу тебе, Дональде (Туск, – ред.), пане прем'єр-міністре, теж приїхати до кордону. Анджею (Дуда, – ред.), пане президенте, я прошу тебе підтримати цей діалог. Це національна безпека. Ми не повинні це затягувати. Найближчі дні дають нам шанс це зробити. Я готовий бути також на кордоні разом із нашим урядом. І хочу звернутися зараз до Єврокомісії: треба зберегти єдність у Європі", – сказав український лідер.

Сьогодні на пропозицію відреагували в канцелярії польського президента. Там заявили, що Дуда погоджується провести зустріч з українським колегою Володимиром Зеленським для розв'язання питання блокади українського кордону, але там просять вибрати для зустрічі місце безпечніше, ніж кордон.

Блокування кордону

Польські протестувальники 20 лютого посилили протести на кордоні з Україною. На деяких КПП рух було заблоковано повністю.

Крім того, протестувальники перекрили рух поїздів на ПП "Медика – Шегині" і розсипали зерно, яке вантажний потяг мав доправити до Німеччини транзитом через Польщу.

Міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Сєкерський звернувся до протестувальників із попередженням про те, що повне блокування кордону може нашкодити самій Польщі.

Також повідомлялося, що Україна незабаром може відчути наслідки польської блокади на автозаправках, оскільки там, на думку директора "Консалтингової групи А-95", може подорожчати газ.

 
Читайте також:
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський