USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Через блокаду кордону в Україні подорожчає автогаз

Постачальники автогазу мусять об'їжджати польський кордон через Словаччину чи Румунію
газ
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Через потребу об'їжджати польську ділянку кордону під час імпорту скрапленого газу здорожчання цього пального може становити до 3 грн/л. Водночас дефіциту автогазу не очікується. Про це заявив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн, передає "Укрінформ".

"Щодо скрапленого газу очікуємо здорожчання. Але якщо восени здорожчання було через дефіцит, бо 30% імпорту було заблоковано, то зараз дефіциту не буде. Але Польща залишається великим постачальником автогазу", – пояснив він.

Постачальникам автогазу через технічні причини переорієнтуватися на залізницю важко, вони мусять об'їжджати польський кордон через Словаччину чи Румунію.

"Це коло коштуватиме нам приблизно до трьох гривень на літр. Ми бачимо, що вже підвищуються ціни як у роздрібному ринку, так і в гуртовому", – говорить експерт.

На ринок бензину та дизельного пального впливу наразі експерт не прогнозує, адже постачальники цього пального уже пристосувалися до блокади.

"Що стосується залізниці, поки що ознак блокування перевезень нафтопродуктів не бачимо. Постачальники, зокрема Orlen, планують відвантаження", – зауважив Куюн.

Блокування кордону

Польські протестувальники 20 лютого посилили протести на кордоні з Україною. На деяких КПП рух було заблоковано повністю.

Крім того, протестувальники перекрили рух поїздів на ПП "Медика – Шегині" і розсипали зерно, яке вантажний потяг мав доправити до Німеччини транзитом через Польщу.

Міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Сєкерський звернувся до протестувальників із попередженням про те, що повне блокування кордону може нашкодити самій Польщі.

За словами заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергія Деркача, Польща звернулася до України з проханням скасувати "єЧергу" на трьох пунктах пропуску – "Нижанковичі – Мальховіце", "Угринів – Долгобичив", а також "Рава-Руська – Гребенне".

21 лютого президент Володимир Зеленський доручив уряду до 24 лютого бути на кордоні України і запросив премʼєр-міністра Польщі також приїхати.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали