USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

У Польщі хочуть використовувати пожежні та мобільні вишки для виявлення дронів і ракет

Проєкт отримав кодову назву "Павутина"
вишка зв'язку
Джерело: відкриті джерела

Польський сейм розгляне законопроєкт, який передбачає створення пунктів спостереження та оповіщення системи ППО про повітряну небезпеку. Про це повідомляє Defense24.

Через те, що над країною вже пролітало щонайменше три російські ракети, цей проєкт отримав вищий пріоритет і буде розглянутий Сеймом уже найближчим часом.

Цим законопроєктом у Польщі пропонують доповнити мережу військових радарів "павутиною" пунктів спостереження і попередження, керованою насамперед цивільними службами.

Наприклад, державні лісництва мають відіграти важливу роль у цій діяльності, використовуючи понад 700 спостережних вишок і вишок виявлення пожежі, які мають середню висоту 35 м, забезпечують радіус спостереження від 10 до 15 км і розташовані по всій країні.

Новини за темою: Російський посол покинув територію Польщі після інциденту з ракетою

Цікаво також те, що армія надає систему компенсацій і стимулів для людей, які хочуть узяти участь у програмі як спостерігачі або ті, хто має намір надати в оренду власне обладнання та інфраструктуру.

Також у програмі можуть бути зацікавлені мобільні оператори. У Польщі створили цілу мережу високих щогл, на яких люди не можуть перебувати (бо вони є лише базами для мережевих і комунікаційних пристроїв). Після перевірки, проведеної наприкінці 2023 року польською армією, було встановлено, що значна частина цих установок може бути корисною в системі попередження про повітряний наліт після встановлення на них камер із детекторами руху.

Як збираються виявляти цілі?

Кожному "спостерігачеві" доведеться користуватися лише простою комунікаційною панеллю, "вбудованою" на екрані звичайного смартфона. Цей робочий стіл працюватиме дуже швидко, оскільки програмне забезпечення NETOPL вимагає від спостерігача натискання всього двох кнопок, що вказують на загрозу, якщо він помітить загрозу:

  • яка ціль (ракета, дрон, літак/вертоліт);
  • в якому напрямку вона летить за допомогою 12 стрілок, схожих на годинник, зазначених на екрані (що, якщо телефон розташувати в правильному положенні, дасть змогу вказати, куди летить цей об'єкт).

Знаючи точне місце розташування заданої точки спостереження, програмне забезпечення системи автоматично прокладе маршрут об'єкта, який після кількох повідомлень від різних спостерігачів буде відносно точним.

На думку розробників законопроєкту, таке рішення забезпечить повне покриття всієї країни системою сповіщення і дасть змогу краще діяти як силам ППО, так і цивільній обороні – наприклад, через оповіщення населення.

Нагадаємо, наприкінці березня чергова російська ракета залетіла на територію Польщі. Об'єкт увійшов до польського простору в районі міста Осердув (Люблінське воєводство) і залишався там 39 секунд, повідомили у Міноборони Польщі.

Читайте також:
Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ
Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі
Німеччина передасть Україні додаткові Patriot, IRIS-T та Skynex Німеччина передасть Україні додаткові Patriot, IRIS-T та Skynex
Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, – WSJ Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, – WSJ