USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Газова мотузка для Путіна: Як Європа відмовляється від російського палива

Попри санкції та самоембарго Росії, Європа поки не змогла повністю відмовитися від російського газу. Але процес йде прискореними темпами. Минулого року європейці очікували, що на заміщення поставок із Росії їм знадобиться мало не десятиліття, а зараз вже йдеться про два-три роки. Підбиваємо проміжні підсумки газового удушення агресора
Мітинг газ Росія
Джерело: Bloomberg
  • У 2021 році Росія відправила до Євросоюзу 141 млрд кубометрів газу по трубопроводах і ще близько 14 млрд кубометрів ЗПГ.
  • У 2022 році маємо такі дані: близько 60 млрд кубометрів газу по трубопроводах (падіння до рівня 1991 року) і близько 17 млрд кубометрів ЗПГ.
  • На 2023 рік поки є лише прогнози: від 25 до 40 млрд по трубі і до 15 млрд у ЗПГ. Станом на початок лютого Росія качає через нашу ГТС в одну нитку "Турецького потоку" лише 61 млн кубометрів щодня. Якщо так триватиме і далі, то це рівень 22 млрд кубометрів на рік.

Тобто всього за рік ЄС вдвічі зменшив споживання газу з Росії, а за два – може зменшити його в 3,5–4 рази.

Європі на рік потрібно 360 млрд кубометрів. Це з урахуванням потреб України та Молдови. Навіть якщо певною мірою залишиться на ринку, що, до речі, не можна гарантувати, її доля впаде з 40% до 15% вже цього року.

Новини за темою: "Нафтогаз" братиме участь у спільних закупівлях газу з ЄС

Як Європа замінить такі втрати?

Є трубопровідні поставки не з Росії. Це Норвегія, Азербайджан, Алжир, Сполучене Королівство, а цього року навіть Казахстан почне свій експорт до Німеччини.

Є власний видобуток Євросоюзу – трохи менше ніж 50 млрд кубометрів. Минулого року він впав на 9%, цього року знизиться ще на 5%. Але сусідня Норвегія збільшує видобуток і направляє паливо до ЄС.

Ну і, звісно, – ЗПГ, або LNG. У 2022 році Євросоюз став найбільшим у світі покупцем LNG – 130 млрд кубометрів, що на 60% більше за 2021-й. Очікується, що у 2023 році світові постачання СПГ збільшаться на 23 млрд куб. м.

Серед головних поставників зрідженого газу до ЄС – США, країни Близького Сходу та Африки. Щоб збільшити такий імпорт, Європа дуже швидко будує інфраструктуру. Німці не мали жодного LNG-термінала, за рік збудували два, а до кінця 2023-го має бути ще п’ять. Загалом у ЄС за цей рік мають запустити вісім LNG-терміналів, що збільшить загальні потужності на 42 млрд куб м.

Ці проєкти разом з існуючими покриють 75% обсягу споживання газу в Євросоюзі.

У короткостроковій перспективі Алжир, Єгипет, Нігерія, Ангола можуть значно наростити поставки. Алжир вже забезпечує 11% потреб ЄС. Європейські компанії укладають з африканськими країнами нові газові контракти, які запрацюють вже цього року.

Ця робота по диверсифікації, а також тепла зима призвели до того, що газ 2 лютого коштував на лондонській біржі ICE 640 доларів, хоча влітку минулого року ціни перевищували 2000 доларів за тисячу кубометрів.

В газосховищах ЄС зараз майже 80 млрд кубометрів газу. Весною очікується певне зростання цін через необхідність наповнення сховищ.  

Європейські компанії не хочуть продовжувати контракти з "Газпромом", з січня італійська Edison не купує російський газ, хоча до війни Італія імпортувала 40% необхідного їй палива з Росії.  

Європа скорочує споживання блакитного палива – минулого року відразу на 25%. Вперше в історії виробництво електроенергії з сонця та вітру перевищило видачу газових електростанцій – 22% проти 20%. Цього року очікується зростання виробництва електрики з гідроелектростанцій та АЕС Франції, що дозволить ще більше скоротити витрати газу та зменшити розрив у газовому балансі ЄС.

А видобуток "Газпрому" впав за рік на 20% і став найнижчим за останні 14 років. У Росії нема як розширити ринки збуту через відсутність трубопроводів.

Читайте також:
Посли ЄС схвалили продовження лібералізації торгівлі з Україною Посли ЄС схвалили продовження лібералізації торгівлі з Україною
Боррель: Європі потрібен ривок уперед у сфері оборонної промисловості Боррель: Європі потрібен ривок уперед у сфері оборонної промисловості
Лібералізація торговельного режиму України з Євросоюзом отримала зелене світло, – Стефанішина Лібералізація торговельного режиму України з Євросоюзом отримала зелене світло, – Стефанішина
Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка