USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Коли говоримо про корупцію, треба ще подивитися на толерантність населення до неї, – Лібанова

Науковиця вважає, що українці в багатьох випадках "самі пропонують хабарі"
Елла Лібанова
Елла Лібанова
Джерело: Суспільне

У розмовах про корупцію в Україні треба зважати на толерантність населення до неї. Про це сказала в інтерв'ю "Суспільному" українська науковиця, директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

У жовтневому опитуванні Київського міжнародного інституту соціології вказано, що корупція нині є на першому місці серед того, що турбує українців, крім війни.

"Корупція може поставити під загрозу не лише майбутню відбудову, але і перемогу. Але коли говоримо про корупцію, треба ще подивитися на толерантність населення до неї. От питаєш людей: "Як ви ставитеся до корупції?" – "Це погано". Але – щоб у випадку чогось "кум порішав". То це що в нас", – каже Лібанова.

А чи дійсно було б так, аби люди не давали хабаря, якби від них його не вимагали? Науковиця вважає, що українці в багатьох випадках "самі це пропонують".

Новини за темою: Закон про запобігання корупції: З реєстру корупціонерів можуть зникнуть 10 тис. осіб

"Років, мабуть, 15 назад, мені жалілися німці, що наші емігранти, коли приходили до лікарів, приносили конвертик, їх ніхто не змушував. За пів року-рік німецькі лікарі почали очікувати ці конвертики", – додає директорка.

"Високий рівень корупції" – це доволі потужний аргумент серед критиків України на Заході. Можливо, це перебільшена оцінка ситуації в Україні? – запитали журналісти у Лібанової.

"Хай приїдуть і перевірять. Я читала висновки пані посла Сполучених Штатів Америки в Україні. Чиновниця говорить: жодного випадку, що була корупція серед військових щодо використання зброї, не підтверджено. То розбираймося, хай перевіряють".

Що передувало?

На початку листопада посол Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк розповіла, що представники посольства, які стежать за використанням військової, гуманітарної та іншої допомоги Києву, не зафіксували випадків, коли її спрямовували не за призначенням. Про це вона заявила в інтерв'ю Fox News.

Брінк зауважила, що в Україні, як і в інших колишніх радянських державах, існує тривала проблема з корупцією. Однак повномасштабне вторгнення змінило суспільне сприйняття корупції і її вже так не толерують.

"Українці, президент Зеленський, його уряд, парламент навіть під час війни роблять багато кроків для боротьби з корупцією, зокрема притягуючи до відповідальності низку високопосадовців та членів парламенту", – вважає дипломатка.

Новини за темою: Рівень корупції в Україні найнижчий, – Марченко

Крім цього, у 2022 році Україна піднялась у глобальному рейтингу боротьби з корупцією. За даними Transparency International, наша країна посіла 116-те місце зі 180, отримавши 33 бали Індексу сприйняття корупції (CPI), піднявшись з 32-го місця у 2022-му. 

Це найвищий показник для України від часу запуску оновленої методології CPI. Таким чином за останні 10 років показник України зріс на 8 балів. У 2013 році країна мала лише 25 балів.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров