USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У Міносвіти озвучили критерії укрупнення закладів вищої освіти

Зокрема, на думку заступника міністра освіти і науки України, у містах, де мешкає від 100 до 350 тисяч людей, варто утримувати не більше ніж два заклади вищої освіти
студенти

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький окреслив критерії укрупнення закладів вищої освіти. Зокрема, на його думку, у містах, де мешкає від 100 до 350 тисяч людей, варто утримувати не більше ніж два заклади вищої освіти. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook після засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти України. 

"Ні для кого не секрет, що з нинішніми демографічними та економічними показниками існуюча мережа ЗВО не є оптимальною та ефективною. Найприйнятнішим сценарієм є об’єднання ЗВО, і найлогічніше, щоб самі керівники закладів в регіонах (разом з місцевими адміністраціями) запропонували свої рішення", – каже Винницький.

За його словами, наразі Україна йде шляхом "оновлення "знизу" – через переговори між ректорами". Однак якщо нічого не зміниться, оптимізація почнеться "зверху" – через рішення Кабміну. 

Також заступник міністра окреслив два головні критерії, що, на його думку, мають впливати на укрупнення закладів.

  • Відповідність кількості населення міста чи області.

"Наголосив, що у містах, де проживає менше ніж 100 тисяч населення й працює один ЗВО, його слід зберегти (йдеться про Острог, Глухів, Дрогобич, Ізмаїл, Ніжин, Кам’янске тощо). Адже ЗВО тут є практично містоутворюючими закладами. У містах, де мешкає від 100 до 350 тисяч громадян, варто утримувати не більше двох ЗВО (наприклад, Полтава, Тернопіль, Івано-Франківськ, Чернігів, Луцьк, Житомир, Суми). У містах із кількістю мешканців більш як 350 тисяч може формуватися мережа ЗВО, що передбачає заклади трьох типів: навчальні інститути, які мають тісний зв'язок із роботодавцем, дослідницькі університети та міжгалузеві (світоглядні) або спеціалізовані (напр. музичні) академії", – зазначив Винницький.

  • У ЗВО (крім містоутворюючих і спеціалізованих академій) має бути не менше ніж п'ять тисяч студентів денної форми навчання.

"Наша ціль – середня кількість студентів в одному ЗВО України на рівні 10 тис. Зараз у закладах МОН середня кількість – 6648. Є й такі, у яких понад 25 тис. студентів, але усереднина цифра надто низька, що негативно впливає на можливості вибору дисциплін студентами, і розпорошує цінний людський і матеріальний ресурс", – сказав заступник міністра.

За його словами, приєднанню будь-якого вишу має передувати аналіз його стану, що включатиме результати фінансування, вивчення стану акредитацій освітніх програм і наявність у місті відповідного партнера.

Також він додав, що витримати конкуренцію з європейськими вишами "зможуть лише великі та потужні ЗВО, які надають сучасну якісну освіту". 

Раніше ми повідомляли, що кількість вишів в Україні можуть скоротити втричі. Зазначалося, що протягом останніх років в Україні скорочується кількість випускників шкіл, тож чиновники планують провести реформу вищої освіти.

Теги: освіта
Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким
Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою